BALLERINAN OCH UPPFINNAREN (Ballerina)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Eric Summer, Eric Warin
Originalröster: Elle Fanning, Dane Dehaan, Carly Rae Jepsen
Svenska röster: Mimmi Sandén, Lukas Kruger, Annelie Berg Bhagavan

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-09-29

Avdelningen för filmer vars målgrupp jag knappast tillhör.

BALLERINAN OCH UPPFINNAREN är en fransk-kanadensisk animerad film i 3D, regisserad av Eric Summer och Éric Warin. Det är slutet av 1800-talet, och på ett barnhem i Bretagne bor de föräldralösa Félicie och Victor.

Félicie älskar att dansa och drömmer om att bli ballerina. Victor i sin tur gillar att uppfinna saker. Livet är tufft på barnhemmet, så en dag rymmer Félicie och Victor – Félicie vill till balettskolan på operan i Paris (i den svenska dubbningen pratas det flera gånger om Opera de Paris, vilket de som gör rösterna inte kan uttala).

Väl framme i Paris hamnar Victor hos ingenjören och arkitekten Gustave Eiffel. Victor skryter och säger att han är Eiffels assistent, men i realiteten får han mest städa. Félicie lyckas smyga in på operan, där hon lär känna städerskan Odette. Att få gå på balettskolan är uteslutet, men Félicie får bo hos Odette och hjälper henne att städa. Bland annat städar de hos en elak överklasskärring och hennes bortskämda dotter Camille, som väntar på besked från balettskolan.

Félicie råkar komma över brevet från balettskolan. Hon beger sig till operan och låtsas vara Camille. Félicie kan inte dansa som man ska, men lärarna gillar hennes passion för dansen. Självklart uppstår problem – eftersom Félicie utgett sig för att vara Camille. Men Odette bär på en hemlighet…

Vore jag en sjuårig flicka hade jag säkert tyckt att det här är världens bästa film. Det är gulligt och lite sockersött, det händer tokiga saker, och det dansas väldigt mycket balett. Dock ligger det till större delen nykomponerade poplåtar på ljudspåret – och dessa är fullkomligt vedervärdiga.

Animationstekniskt är det här rätt bra, filmen ligger nog lite över medel. Flera av miljöerna är fantasieggande – Eiffeltornet håller på att byggas, liksom Frihetsgudinnan, och dessa halvfärdiga skapelser används i handlingen.

När det gäller humorn märks det ibland att det här inte är en Hollywoodproduktion. Disneyfilmer innehåller sällan pruttskämt. Filmens höjdpunkt är när Victor tänder fyr på en fjärt.

I egenskap av medelålders man tycker jag att BALLERINAN OCH UPPFINNAREN inte är alltför plågsam att titta på, men det här är inget speciellt. Det är lite för gullesnuttigt för mig. Små barn lär dock vilja ge filmen en fyra, eller till och med en femma, i betyg.

skriven 2017-09-26

print

Våra samarbetspartners