CATS, Malmö Arena, Malmö den 1 december 2022 – inne på sitt 41:sta år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Trevor Nunn
Skådespelare: Gunilla Backman, Martin Callaghan, Liam Mower, Aaron Elijah, Lizzie Nance med flera.
Musik: Andrew Lloyd Webber
Scenografi: Cameron Mackintosh
Koreografi: Gillian Lynne
Musikaliskt ansvarig: Peter McCarthy

Andrew Lloyd Webber hade precis haft en ny succé med Evita efter framgångarna med Jesus Christ Superstar och Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat när han 1980 beslöt sig för att göra musikal på kattdikterna ur De knepiga katternas bok (Old Possum’s Book of Practical Cats) av T.S. Eliot. Resultatet av detta blev Cats och premiären var i maj 1981.

Så här lite mer än fyrtio år senare åker ännu en av alla dessa uppsättningar land och rike runt för att glädja en förväntansfull publik. Dagens uppsättning består av en brittisk ensemble kryddad med vår svenska musikalstjärna Gunilla Backman i rollen som Grizabella. Och det är ingen liten ensemble heller utan närmare 30 katter på scen. Dock har vissa katter mer än en roll…

Ett fyrverkeri av ren glädje

Själv såg jag Cats första gången 1982 i London, och då var nästan hela originaluppsättningen med sen har jag sett musikalen ett antal gånger till både i London och i Sverige (även i USA). Så självklart såg jag även den totalsågade filmen som kom förrförra året. Filmen fick som bekant Jellicle-katterna att framstå som en självmordskult, men dagens uppsättning är ett fyrverkeri av ren glädje.

Gunilla Backmans Memory lika bra som någon annans

Inledningsvis befinner oss på en stor soptipp där Jellicle-katterna samlas för att fira sin årliga livsfest. Publiken presenteras där för alla de olika katterna och deras personligheter.

Att sedan gå in på de olika katterna och sångnumren känns lite överflödigt. Dock måste man medge att Memory, som är Cats mest kända nummer, i Gunilla Backmans tappning var lika bra som någon annan. Tilläggas bör nog också att numera har numret Growltiger’s Last Stand ersatts av The Awefull Battle of the Pekes and the Pollicles.

För övrigt rörde sig ensemblen väldigt ofta ute bland publiken vilket gjorde att man kände sig som en del av showen.

Koreografi, smink och kostymer mer eller mindre briljant

Dagens uppsättning av Cats består väldigt mycket av dans och det bjuds på mycket ballet, steppdans, akrobatik och gymnastiska utsvävningar. Produktionen är enastående, möjligtvis är en arena lite för stor för att få den rätta stämningen, då krävs det att huset är fullsatt, men scenutrymmet var perfekt. Scenografin är riktigt bra men klassen på koreografin, sminket och kostymerna är mer eller mindre briljant.

Denna turné avslutades i Malmö och hann även med att besöka både Göteborg och Stockholm och återkommer den så då se till att inte missa den…

print

Våra samarbetspartners