THE PHANTOM OF THE OPERA, Det Ny Teater, Köpenhamn den 21 september 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Arthur Masella
Manus: Richard Stilgoe
Musik: Andrew Lloyd Webber
Sångtexter: Charles Hart
Libretto: Richard Stilgoe och Andrew Lloyd Webber
Baserat på romanen Fantomen på Operan av Gaston Leroux (1910)
Nypremiär: 21 september 2018
Speltid: 2 timmar och 40 minuter, inklusive paus
The Phantom of the Opera spelas tom den 31 mars 2019

The Phantom of the Opera måste nog räknas till musikalvärldens mest populära föreställningar. Tillsammans med Evita och Cats väckte Andrew Lloyd Webber liv i ett slumrande teaterliv och fick vanligt folk att åter vallfärdas till West End i London och Broadway i New York. Även topplistorna fylldes av sånger från musikalerna som Don’t Cry For Me Argentina, Memories och All I Ask of You.

Andrew Lloyd Webber startade som bekant sin musikalkarriär med Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1968) och fortsatte med Jesus Christ Superstar (1970). De blev båda stora succéer, och man hittar uppsättningar av dessa runt om i världen än i dag. Därefter kom Evita (1976) och Cats (1981). Starlight Express (1984) blev väl inte den stora succé många hade räknat med, men så när The Phantom of the Opera (1986) dök upp blev det succé överallt, och den framgångssagan har ännu inte tagit slut. Andrew Lloyd Webbers senaste alster är School of Rock (2015) som fortfarande spelas för utsålda hus både i West End och på Broadway.

The Phantom of the Opera är baserad på Gaston Leroux roman från 1910. Romanen handlar om den missbildade Erik som blir kär i den unga, vackra och skönsjungande skandinaviska körsångerskan Christine Daaé (som är inspirerad av den svenska operasångerskan Kristina Nilsson) och utspelar sig på operan The Palais Garnier i Paris i slutet av 1800-talet.

Innan Andrew Lloyd Webber och Charles Hart gjorde en musikal av historien hade den filmatiserats ett otal gånger. Bland de tidiga filmatiseringarna står ju Das Gespenst im Opernhaus (1916) och Lon Chaney Sr:s Fantomen på Stora operan (1925) ut då dessa tillhör filmhistoriens mest klassiska skräckfilmer. 2004 filmades Andrew Lloyd Webbers musikal med bl.a. Gerard Butler i huvudrollerna.

Under åren har musikalen spelats i mer än 100 städer i 17 länder och översatts till 14 språk. Till Norden kom musikalen redan 1989 och sattes upp i Stockholm och år 2000 blev det Köpenhamns tur. Liksom nu var det Den Ny Teater som var spelplatsen. Innan dagens premiär har det redan sålts 50.000 biljetter i förköp, vilket ger musikalen totalt 700.000 sålda biljetter i Danmark!

Dagens uppsättning tillhör en av de bästa jag sett. Allt är väldigt troget Maria Björnssons scenografi. Arthur Masellas regi är lika fantastisk. Tomas Ambt Kofod i rollen som Fantomen, Sibylle Glosted (Christine Daaé) och Christian Lund (Raoul) gör en gedigen insats som inte hade gjort Andrew Lloyd Webber besviken. Carl Christian Rasmussen (Monsiuer Firmin) och Sebastian Harris (Monsieur André) lättar upp stämningen en hel del. Vill även ge en eloge till operadivorna Louise Fribo (Carlotta Giudicelli) och Rasmus Jupin ((Ubaldo Piangi). Även Imogen-Lily Ash (Meg Giri) förtjänar ett omnämnande.

I egenskap av premiärkväll var det här förstås en speciell afton redan från början, och det faktum att är en del av handlingen fokuserar på någon som terroriserar och ställer till det för skådespelarna på en teater kan man tänka bara adderar ytterligare krydda till premiärnerverna. Så vad tror ni hände? Jo i 1:a aktens 3:e scen, då vi för första gången får se Fantomen, drabbas föreställningen av ett tekniskt missöde, vilket resulterar i en ofrivillig paus på en kvart. Efter denna incident flöt dock allt på utan fler missöden. Men hur ironiskt var då inte detta?

Givetvis är denna uppsättning av The Phantom of the Opera helt på danska, översatt av Karen Hoffman. Men detta bör inte hindra någon svensk från att lösa biljett. Det enda som kan vara lite svårt att förstå för vissa svenskar är de tillfällen då det är dialog. Sångpartierna är mycket lättare att förstå – det låter ju nästan som svenska…

Skriven 2018-09-22

print

Våra samarbetspartners