MIN SOMMAR I PROVENCE – barndomens soliga somrar i nostalgiskt förtrollande backspegel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Les temps des secrets
Regi: Christophe Barratier
Skådespelare: Léo Campion, Guillaume de Tonquédec, Mélanie Doutey, Francois-Xavier Demaison, Anne Charrier
Land: Frankrike
År: 2022
Genre: Biografi, Komedi, Drama
Längd; 104 minuter
Distributör: Njutafilms
Format: DVD, VOD
Betyg: 5

Finns det något mer förtrollande än barndomens soliga somrar, upptåg och äventyr betraktade i en rosigt nostalgisk backspegel? Det här är en genre som fransoserna gör speciellt bra och genrens nummer ett är Marcel Pagnol. Marcel Pagnol växte upp och blev författare och filmare. Hans favoritlandskap var kullarna i Provence. Hans bror Paul Pagnol växte upp och blev getaherde. Alla har sina barndomsdrömmar att uppfylla.

Min sommar i Provence handlar egentligen om två somrar och ett läsår däremellan. Marcels första på läroverket. Lille Marcel är stipendiat, pressen är stor, han måste uppföra sig och lyckas för att få behålla sitt stipendium. Dessutom är han olyckligt förälskad och försöker hitta den gäckande flicka som han träffade på sommarsemestern på landet.

Gemensamma farofyllda äventyr

Men Marseille är en stor stad och flickan har uppgett ett falskt namn. Marcels bäste vän på landet, bondpojken Lili, varnade Marcel för att bli inblandad i saker han inte förstår. När Marcel inte lyssnar på rådet ställs deras vänskap på stora prov. Det är först under nästa sommar, och under gemensamma farofyllda äventyr, som såren efter den tidigare sommarns svek kan börja läka. Sedan får de båda vännerna verkligen uppleva en gyllene sommar tillsammans.

En tid att leva, en tid för vänskap och en tid för hemligheter

Filmen utspelar sig under 1905 och 1906 och nostalgin blir både extra rosenskimrande och extra sorglig eftersom man vet att Marcels bäste vän Lili bara har ett drygt decennium kvar att leva – liksom så många av Frankrikes unga män dör han under första världskriget.

Smiter iväg på kvinnokampsmöten

Visst finns det plats för mycket humor också. Morbror Jules står för många av de komiska inslagen. Och visst är det roligt när Marcels mamma och hennes syster smiter iväg på kvinnokampsmöten utan att informera sina respektive män – men Marcel får följa med. Han har redan visat att han är för jämställdhet vid middagsbordets konversationer. Och han är bra på hemligheter. Originalets titel är just Le Temps de Secrets. En tid av hemligheter.

En sprakande dubbel homage

Fotot är utsökt. Filmen är som en sprakande homage inte bara till Marcel Pagnol som författare utan även till Marcel Pagnol som filmare. Marcel Pagnol är förresten den första filmskapare som valts in i den prestigefyllda Franska Akademien.

Var en högt aktad kulturkändis

Böckerna är också otroligt roliga – få klassiker inom området ”skönlitteratur för vuxna” fungerar så bra som barnböcker. De är ”skratta högt roliga” och lättlästa. Även på franska. Marcel Pagnol var en högt prisad kulturkändis – men han krånglade aldrig till det när han skrev. Och Frankrike är ett land där det räcker med att skriva riktigt bra för att bli berömd, hyllad och uppskattad. Det är inte obligatoriskt att vara krånglig.

Alla som älskar fransk film – missa inte denna pärla. Och missa heller inte filmen Jean de Florette (som borde ha stämt Änglagård för plagiat?!) med en relativt ung Gerard Depardieu i huvudrollen. En av de främsta filmatiseringarna av Marcel Pagnols verk.

print

Våra samarbetspartners