DAN HÖJER : ARKEOLOGDECKARNA OCH TEMPELRIDDARNAS SKATT- rysligt, roligt och en hejdlös drift med pretentiösa konsttrender

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Illustratör: Hedvig Häggman-Sund
Genre: Deckare & kriminalhistorier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 120
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-07-14

Dan Höjer är mest känd för sin fenomenala serie om cirkusdeckarna Kaspar och Katinka, där man förutom deckarmysterier får lära sig en hel del om Sveriges geografi och vad olika städer är kända för. (Ängelholm = utomjordingar och hockey, Gävle = jättestor julbock som kanske brinner upp …) Arkeologdeckarna har däremot hela världen som sitt spelfält.

Visst lär man sig en del om geografi och historia även i den här serien. Faraonerna i Egypten, guldgrävarna i Arizona, inkafolket i Sydamerika … men nu är det äntligen dag för arkeologdeckarna att lösa mysterier som ligger lite närmare läsekretsen och på ett ställe dit man kanske har råd att åka … nämligen Bornholm!

Rundvandring i rundkyrka

Danmark är spelplatsen för detta senaste äventyr, som kretsar kring en rafflande skattjakt, och man får bland annat lära sig om rundkyrkor och de gamla tempelriddarna. I vanlig ordning är det full fart och kusingänget som hjälper professor Valdemar har fler gizmos & gadgets än James Bonds gamle polare Q på en genomsnittlig arbetsdag. Dessutom har de en jättesöt hund med sig som heter Farao (det blir “Fy Farao!” om han busar för mycket!) som ser ut att vara släkt med Lille Skutts hund Lurvas. Eller snarare Katten Jansson. Den utmärkta illustratören Hedvig Häggman-Sund tecknar bland annat även för tidningen Bamse. Illustrationerna är otroligt charmiga och skojiga.

Skrattfest och vernissage

Det är mysigt, rysligt, spännande, lärorikt … och framför allt roligt. Skratten börjar bubbla upp till ytan redan under inledningen av äventyret, då Dan Höjer skapat en hejdlös drift med pretentiösa konsttrender. I Valdemars trädgård bygger hans släktingar upp ett vernissage för att locka turister och konstkännarpublik – bland annat så klär man in äppelträdet i toapapper.

Enastående konstinstallation kommenterar…

När Valdemar ska hålla tal och somnar mitt i talet och snarkar i fyra timmar så hyllas detta om en enastående konstinstallation! Det är en slående kommentar till vår samtid med all jäkt och hets. Eller så är det en kommentar till hur uttröttad man blir av att jaga sin ärkefiende runt hela jordklotet, utan att ens lyckas få fast honom i grannlandet Danmark…

Arkeologdeckarna kommer tillbaka, var så säkra på det. Det finns fler mysterier att lösa och dessutom så är Valdemars ärkerival och nemesis fortfarande på fri fot.

print

Våra samarbetspartners