SAMUEL ÅHMAN : LINNÉS ARVINGE – deckare för alla som gillade Norra Latin och Döda poeters sällskap

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Kaunitz-Olsson
Genre: Deckare
Antal sidor: 324
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-04-20
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2022-10-31

Varsågod: här är en av årets guldklimpar bland debutanterna. Linnés arvinge var Crimetime nominerad till årets bästa deckardebut.

Samuel Åhman har skapat en spänningsroman där man känner historiens vingslag. Linnés arvinge utspelar sig i vår tid, men man diskuterar gamla filosofer och gamla mysterier. Åhman får gamla mossiga filosofer att låta coola.

En klassisk bildningsroman

I centrum av sagan står som så många gånger förr i romaner och filmer en ung person från enkel bakgrund men med stor potential – hen som är utvald till stordåd. En klassisk bildningsroman, där protagonisten efter en rad hinder och prövningar kanske kan nå fram till “a brave new world”. Det fungerar lika bra i fantasy, sci-fi och deckare som bildningsromaner.

Vilsen och omotiverad

Protagonisten i romanen, som heter Samuel, precis som författaren, har inga planer efter gymnasiet. Han känner sig vilsen och omotiverad och en av hans lärare föreslår Lundsbrunns folkhögskola, som kallats Brunnsakademien sedan 1700-talet. Det är en fiktiv skola, precis som Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin, men den känns verklig.

Föreläsning med avstamp i Aristoteles

På skolan finns en treårig utbildning i idé- och lärdomshistoria, det finns fyra lärare, alla av vördnadsvärd ålder (att döma av hur långt tillbaka i tiden de minns måste de alla ha passerat pensionsåldern för ett bra tag sedan). Istället för praktisk information om skolan och utbildningen, serverar en av lärarna en fängslande föreläsning med avstamp i Aristoteles filosofi. Samuel är fångad.

Samuel bestämmer sig direkt, det här är livet för honom, och när höstterminen börjar är han tillbaka i Lundsbrunn för sitt första år på skolan.

Nya världar öppnas med hjälp av litteratur

Det här är en deckare för alla som gillade Sofies värld, Norra Latin och Döda poeters sällskap… här öppnas nya världar med hjälp av filosofi och litteratur och de stora mästarna.

Brunnsakademin i romanen invigdes 1780 och sägs vara grundad av Carl von Linné. Linné dog i och för sig två år tidigare, men varför punktera en bra story?

Den utvalde kan hitta skatten

Det finns många berättelser från förr i tiden, som blivit till en del av skolans mytbildning, Bland annat så berättas det om en skatt som Linné skulle ha lämnat efter sig någonstans på området. Många har känt sig kallade, många har sökt, ingen har funnit. Kommer Samuel att visa sig vara den utvalde som kan finna skatten?

Alla kommer inte att överleva

Samuel blir i alla fall en del av det nya sökandet … Men vad är egentligen en skatt? Och är myten om att någon ska vara den utvalde egentligen bra? Det finns gott om unga män genom historien som sagts vara, eller trott sig vara, utvalda, och det har varken gått bra för dem eller deras följare. Och visst, alla kommer inte att överleva boken. Det här är trots allt en deckare.

Utan tidshopp och tillbakablickar

Romanen är skriven i jag-form och berättad i kronologisk ordning, utan tidshopp eller tillbakablickar, som är så vanliga i svenska deckare idag. Man hade kunnat tänka sig en parallellhandling på Linnés tid … Men här håller vi oss i folkhögskolans vardag, tre år i början på 2000-talet.

print

Våra samarbetspartners