KALLE LIND : KARL GERHARD: ESTRADÖR OCH PROVOKATÖR – med översikt och djupdykningar och ett smörgåsbord av anekdoter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Genre: Konst & underhållning, Skådespelare & artister
Antal sidor: 272
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-09-19

Kalle Lind är en återkommande favorit på Bokmässan i Göteborg. I år satt han i bland annat i DN:s monter och berättade om sin kärlek till att skriva kupletter. Något som han är ensam om i Sverige idag. Förutom Henrik Dorsin, då.

Men en gång i tiden var kupletter det hetaste som fanns, inte poddar, och kupletternas mästare var (och är fortfarande?) Karl Gerhard. När det gäller uppdraget att skriva en biografi om Karl Gerhard är förmodligen få bättre lämpade än Kalle Lind. Karl och Kalle förenas bland annat i sin kärlek till kupletter. Men kan en hetero man av idag skriva en biografi om en banbrytande queerikon som levde i början av förra seklet? Det är Kalle Lind själv som filosoferar.

Med både översikt och djupdykningar

Ärligt talat skulle det vara sorgligt om folk bara fick lov att skriva böcker om folk som är exakt som de själva – vad blir nästa steg? Att folk bara får lov att läsa böcker om folk som är exakt som de själva? Vad blir det då för kulturutbyte?

Kalle Linds biografi om Karl Gerhard är bra och varierad, med både översikt och djupdykningar. Det är ett smörgåsbord av anekdoter och filosoferande. Karl Gerhard hyllas som sig bör, han var en trailblaiser för så många av dagens komiker och revykonstnärer. Ta bort Karl Gerhard ur historien och tänk så mycket vi skulle vara utan.Skulle Povel Ramel och Hasse & Tage ha funnits och slagit igenom på bred front? Vad skulle Henrik Dorsin göra?

Bara var som folk var, på sitt eget sätt

Karl Gerhard hyllas också som trailblaiser för queer identitet. Karl Gerhard var under många år sambo med Göthe Ericsson, och tillsammans adopterade de dottern Fatima. Nu pratade Gerhard förmodligen inte så mycket om sin HBTQ+ identitet, han bara var, som folk var, på sitt eget sätt. Dagens ängsliga etiketterade blir lite anakronistiskt. Nöjesvärlden lär också ha varit mer öppen och inkluderande än andra sfärer. Men man outade inte folk på samma sätt som idag, folks privatliv ansågs vara just privat.

Hellman bildade riksorganisation för homosexuella

Vem var först med att vara öppet homosexuell i Sverige? Alltså inte bara inför sina kollegor eller sina vänner … Den som brukar nämnas i detta sammanhang är Allan Hellman en gjuteriingenjör från Lysekil. Han var den som 1950 tog initiativet till bildandet av en svensk riksorganisation för homosexuella. Så förhoppningsvis kommer en biografi som hyllar Hellman också.

Hade varit nyskapande idag

Många har sina egna Karl Gerhard favoriter – örhänget Jazzgossen har ingått i sånghäftet som används på Allsång på Skansen, och Ola Salo gjorde en minnesvärd tolkning, en Skansens best-of.

Min Karl Gerhard favorit är en pjäsen Karl Gerhard framförd på Göteborgs Stadsteater med Tomas von Brömssen som Karl Gerhard, Eric Ericson som hans älskade Göthe och Carina M Johansson som Zarah Leander. En oförglömlig upplevelse. Och ja, man fick ett Dalahästen moment som närapå återskapade den effekt som originalet hade. Sådana ögonblick inser man att Karl Gerhard med samma trick och samma glimt i ögat hade varit nyskapande än idag. Om han inte redan gjort succé för ungefär åttio år sedan…

Mod inte det samma som att vara ängsligt PK

Karl Gerhard var modig nog att ge sin vän Zarah Leander jobb när andra vände henne ryggen, när Tyskland väl var besegrat. Dalahästen numret krävde en sorts mod. Att stå upp för sin vän Zarah krävde en helt annan sorts mod. Mod är inte samma sak som att vara ängsligt PK, det visade Karl Gerhard gång på gång, när han gick sin egen väg och följde sin egen magkänsla.

Om författaren:

Kalle Lind har en diger som radiopratare, manusförfattare och författare. Sedan 2014 driver han podden Snedtänkt – podden som pratar om det som andra poddar inte pratar om. 2017 nådde Kalle Lind finalen i På spåret och samma år var han sommarpratare i P1. 2022 tilldelades Kalle Lind det prestigefulla Piratenpriset på 100.000 kronor, som varje år delas ut till konstutövare som verkar i Fritiof Nilsson Piratens anda.

Om Karl Gerhard

Karl Gerhard (1891–1964) ansågs göra de kvickaste och elegantaste sketcherna och kupletterna, där han drev med politiker, kungligheter och kulturelit. Under andra världskriget blev han en av landets tydligaste antinazistiska röster, vilket skrämde bort hans publik och tvingade honom att lämna sin teater. Privat levde han under sina sista decennier i en regnbågsfamilj med adoptivdottern Fatima och sambon Göthe.

En av 1900-talets främsta svenska provokatörer

Det här är berättelsen om Sverige före, mellan och efter två världskrig – ett land som hann förändras i grunden medan Karl Gerhard ivrigt drev med varje förändring från scenen. Med ambitionen att fånga Karl Gerhards drivkrafter, och i någon mån avslöja hans hemligheter, tar sig Kalle Lind an en av 1900-talets främsta svenska provokatörer.

Utdrag ur boken

”Inte minst är de dygder som Karl Gerhard framhöll alltjämt gångbara. Han stod för civilkurage, bildning, elegans och skönhet. Han trodde på publikens förmåga att koppla rätt sosseminister till rätt mytologisk gestalt. Han ansåg att man inte skulle beklaga att rosorna har taggar utan glädjas över att taggarna har rosor. Mitt i sin fåfänga och sitt bildningssnobberi närde han en gränslös kärlek till dem han sjöng och spelade för och en djupt upplevd förhoppning att de skulle gå från hans föreställningar som lite bättre och lite större människor.”

print

Våra samarbetspartners