CATHARINA INGELMAN-SUNDBERG : DET RÅNAR SIG NOG – diger utdelning både vad gäller spänning och skoj

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Pensionärsligan (del 5)
Genre: Deckare
Antal sidor: 350
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-09-01

Pensionärsligan har vidgat sina jaktmarker. Numera har de lämnat Sverige och bor i Norge. Har de pensionerat sig från sina djärva kupper, där bytet går till de allra mest behövande? Det var tänkt så. Men så råkar pensionärerna bo granne med en skum norrman som har ett överflöd av dyra vinflaskor och sällsynta mynt. Frestelsen blir för stor.

En sista stöt planeras för att få in pengar för att ge till alla de som drabbades hårdast av covid-19 pandemin. En av de fem vännerna, den flinka Anna-Greta, börjar dessutom frilansa och göra helt egna kupper på nätet för att dra in pengar till de behövande. Det går strålande. Pengarna strömmar in. Men detta tycker gängets ledare, den före detta gymnastikläraren Märtha, är väldigt tråkigt. En framtid med digitala kupper … Hur skulle då filmindustrin se ut? Analoga kupper har ju en helt annan charm!

Tappar greppet om vännerna

Märtha inser att hon verkligen börjar tappa greppet om sina fyra vänner, Snillet, Krattan, Anna-Greta och Stina, när de föredrar morgongympan med den pigga Sofia Åhman istället för Märthas egen gamla idrottsgympa. Med Sofia Åhmans tips kanske man blir expert i beachvolleyboll så småningom? Sonen David Åhman tog EM-guld i München i somras, tillsammans med sin partner Jonatan Hellvig, och de slog de norska favoriterna och regerande OS-mästarna i semifinalen – det kan man kalla en lyckad kupp mot grannlandet!

Lär av Guy Richie: Råna aldrig grannen!

När det gäller filmindustrin och analoga kupper … så är det synd att pensionärsligan inte har kollat in den gamla Guy Richie klassikern Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Där märks det verkligen att det är en mycket dålig ide att råna grannarna. Speciellt om grannarna i fråga har högt uppsatta (och tungt beväpnade) kontakter i den undre världen.

Stöten mot rik, norsk granne med maffiaförbindelser går bra. Men efterspelet … det går åt helsefyr. Grannen fattar misstanke mot pensionärerna, avslöjar dem, och tvingar dem att jobba för honom. Snart är pensionärsligan förföljd både av norsk polis och rysk maffia. Men, men … “Det rånar sig nog så småningom“, som Märtha brukar säga.

Grand finale för pensionärsligan

Det här utlovas vara grand finale på pensionärsligans öden och äventyr. För första gången i sin långa och digra författarkarriär utnyttjar Catharina Ingelman-Sundberg sina marinarkeologiska kunskaper och havets skatter utgör en stor del av bokens intriger.

Det rånar sig nog passar som läsmys från lågstadiet och uppåt, det är trivsamt, skojigt och hög fart hela tiden (mycket högre än i de barnböcker som kidsen ratar!) och i ljudboksformat finns en fin inläsning av Morgan Alling att avnjuta.

Framgångsrika skurkar ratar posten

Det rånar sig nog sällar sig till en fin gammal nordisk tradition av välmenande och ofta sympatiska skurkar, och Märtha har insett att om man vill bli en Robin Hood som gör skillnad i världen, så finns det mycket bättre och effektivare tillvägagångssätt än att jobba på posten under julhelgen.

Kuppfilmer brukar kretsa kring en kupp — här haglar det kupper och högtflygande planer hela tiden! Det finns inte en lugn stund för detta kavata pensionärsgäng. Eller för läsaren. Det rånar sig nog ger diger utdelning både när det gäller spänning och skoj.

print

Våra samarbetspartners