THE SERPENT – välgjord och isande spännande miniserie om seriemördare baserad på verkligt fall berör och upprör

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Tom Shankland & Richard Warlow
Regi: (1-4) Tom Shankland, (5-8) Hans Herbots
Skådespelare: Tahar Rahim, Jenna Coleman, Billy Howie, Ellie Bamber, Mathiilde Warnier, Grégoire Isvarine, Tim McInnery, Amesh Edireweera, Apasiri Kulthanan, William Brand
Land: Storbritannien
År: 2021
Genre: Brott, Drama, Thriller
Längd: 55-59 minuter (8 avsnitt)
Visas på Netflix
Betyg: 4

True crime som dokumentär må vara kittlande, men det är trots allt roligare att se djävulskaperna dramatiserade. Eller roligare är kanske fel ord i dessa sammanhang. The Serpent handlar trots all om en utstuderad iskall mördare utan tillstymmelse till ånger. Man tror att titelfiguren mördade minst tjugo turister under sin mordturné genom Asien under bara några få år.

Vi befinner oss i Bangkok i mitten på 70-talet. Där hänger fransosen Charles Sobhraj som sedeermera skulle förses med epitet som The Bikini Killer, The Splitting Killer eller just precis, The Serpent i ett hostel-liknande hotellkomplex kallat Kent House med flickvännen Marie-Andrée Leclerc och sin högra hand Ajaj Chowdhury.

Låtsas hjälpa varenda godtrogen figur

Där inväntar de vanemässigt nästa gäng naiva backpackers som dyker upp. Scams, tjuverier och drogförsäljning är Sobhrajs melodi, så han charmar och låtsas hjälpa varenda godtrogen figur av mestadels hippiekaraktär bara för att i nästa ögonblick kunna stjäla deras pass och identiteter.

Morden bara fortsatte

Allt för att kunna åka världen runt med målet att sälja stulna juveler med flickvännen och Chowdhury i släptåg. Så långt är det mesta gott och väl. Ovanan att mörda offrena har trots allt inte påbörjats än. Initialt förgiftade Sobhraj dem ”bara” istället med syfte att göra dem medgörliga.

Men här precis som i verkligheten skedde det första mordet 1975, och sedan bara fortsatte det. Och metoderna varierade. Någon dränktes, någon brändes ihjäl, någon ströps, någon förgiftades och så vidare.

Holländsk dipomat nystade

Samtidigt famlade myndigheterna i blindo. När de nu famlade överhuvudtaget. För länge flög Sobhraj under radarn. Den ende som överhuvudtaget intresserade sig för honom var holländske diplomaten Herman Knippenberg, som forskade och nystade i fallet med benägen hjälp av sin flickvän Angela. Detta trots att han ständigt fick höra av sina överordnade att det där ”inte tillhör hans uppgifter”.

Fängelseliv i lyx

Fick då The Serpent vad han förtjänade i slutänden. Well, sant är att Knippenberg till slut såg till så att det blev feta rubriker i engelskspråkiga Bangkok Post och fick Interpol att utlysa en internationell arresteringsorder. Vilket ledde till att han arresterades i New Dehli 1976. En kaotisk rättegång tog vid, och denna resulterade så småningom till dussinet år i stillot. Ett fängelseliv i lyx, bör tilläggas, eftersom Sobhraj på regelbunden basis mutade vakterna.

Arrogant och dum nog

Skönt förortsliv i Paris med välbetalda intervjusessioner följde, och där kunde historien ha slutat. Om nu inte vår ”stilige, charmige och helt skrupellöse” seriemördare varit arrogant och dum nog att återvända till Nepal 2003 för att starta ett företag i mineralvattenbranschen, det vill säga. Det skulle han nämligen inte gjort eftersom polisen fortfarande ville låsa in honom för ett dubbelmord anno 1975, året då mördandet fick sin begynnelse.

Så istället för skön ålderdom i kärlekens stad blev domen livstid att spendera i en fängelsecell i Nepal, och där sitter han alltjämt som skröplig gamling utan möjligheter till nåd.

Det här är ett as

Men vad blir då svaret på frågan här ovan? Fick Sobhraj vad han förtjänade och offren någon rättvisa? Ja, någonstans är det väl så, men det tog onekligen enormt mycket längre än vad man önskat. Det här ett as som hade samlat ihop till så mycket värre straff än det här under väldigt lång tid.

Berör och upprör

På samma gång är det förstås så att det faktum att man tar åt sig så starkt av den här historien tyder på att filmmakarna lyckats med vad de föresatt sig The Serpent är en (mini)serie som såväl berör och upprör som fascinerar och bjuder på en ansenlig mängd isande spänning. Om jag säger att det här inte en serie som man knappast vill stänga av efter en episod, så förstår ni säkert min poäng.

Sedan blir det inte sämre at att tidsandan och miljöerna är fångade på kornet. Det känns i alla fall så. När vi introduceras för partajandet i Kent House, Bangkok är det svårt att inte känna sig transporterad till en annan annorlunda tid, för inte så länge sedan.

Med andra ord finns det mycket att glädjas åt i The Serpent, men om man nu ska kritisera något så kan jag tycka att tidshoppandet ter sig en aning onödigt från och till. Det är i alla fall inte alltid det tillför något.

Briljerar med små medel

Fast ändå, det positiva överväger lätt eventuella invändningar. Inte minst gör Tahar Rahim i (En profet, The Mauritanian) i titelrollen en hypnotiserande insats i titelrollen. Han formligen utstrålar oförutsägbar fara trots att han vare sig har den fysiska överlägsenheten eller överlag har ett aggressivt kroppsspråk. Mannen briljerar helt enkelt med små medel, och ter sig nästan oavbrutet hotfullt skrämmande, och det finns det alltså all anledning till.

print

Våra samarbetspartners