KUNGLIGT NJUTBARA TIPS MED DROTTNING ELIZABETH II

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Drottning Elizabeth II, världens mest kända människa, gav inte en enda intervju under hela sin 96-åriga livstid. I somras såg vi henne äta marmeladsmörgåsar tillsammans med björnen Paddington, som passade på att tacka för lång och trogen tjänst. Firandet av hela 70 år på tronen – vilket är ett svårslaget världsrekord – gav sommaren en särskild guldglans.

Drottning Elizabeth II stod för pliktkänsla och modernt tänkande – och har varit en magnet för kändisar, redan från början av sin regenttid. Bland de sörjande finns Elton John, Mick Jagger, Helen Mirren, Paul McCartney, Barack Obama, James Bond, Paddington … Hyllningar och minnen i olika former strömmar in från hela världen.

Jesusstatyn draperad i brittiska flaggan

Paddington berättar hur glad han är över att ha fått träffa drottningen, och delar sitt magiska, marmeladkladdiga ögonblick på sociala medier. La Tour Eiffel twittrar att hon kommer att släcka ner sig vid midnatt, som en hyllning. Empire State Building kontrar med att hen kommer att vara upplyst i drottningens favoritfärger, lila och silver. Jesusstatyn i Rio de Janeiro draperar sig i den brittiska flaggan, liksom så många andra monument och byggnader världen runt.

Operahuset i Sydney toppar dem alla och är även en påminnelse om att Elizabeth II var hela Samväldets drottning – inte bara britternas drottning.

Hyllningar från US Open till Formel 1 i Italien

Många amerikaner hävdar att hon var hela världens drottning, även deras älskade Elizabeth, och evenemang runtom i hela världen, från US Open i New York och NFL matcher i Kalifornien, till Formel 1 i Italien, har visat upp hyllningar, minnesbilder, sorgband och tysta minuter. När uppställningar med stora fotbollsspelare småsnyftar och hela arenor med besökare ser lessna ut tillsammans, påminns man inte bara om epitetet “hela världens drottning” utan även om att Elizabeth II ses som allas älskade mormor. Vad är världen utan mormor? Bara skenande inflation och höga elpriser och krishärdar…

Givetvis hyllar vi denna moderna tiders Drottningarnas Drottning och stilsäkra mormor i skojiga färgglada hattar med en popkulturell lista med kungligt njutbara tips!

Drottning Elizabeth II och Paddington dricker te och äter marmeladsmörgåsar
Denna underbara lilla kortfilm finns att se bland annat på YouTube. Drottningen spelar sig själv, och är väldigt bra på det. Speciellt med tanke på att hon spelar mot tomma luften … Familjen blev mycket upprörd över att höra att Paddington inte satt i Buckingham Palace och drack te på riktigt!

Så nu har jag spoilat allt. Om ni tror att Paddington finns på riktigt och inte alls har något med CGI att göra – blunda när ni läser dessa rader.

Drottningen och James Bond hoppar fallskärm tillsammans
Detta var höjdpunkten under invigningen av OS i London 2012. Bokstavligen. Fast fallskärmshopp med James Bond övertrumfar inte te och marmelad med Michael Bonds Paddington…
Från Winston Churchill till Lis Truss … Elizabeth II har överlevt fjorton premiärministrar – hon invigde nyss nummer femton – och hela sju olika James Bond (inräknat en inofficiell Bond, David Niven). Daniel Craig var så klart OS-Bond. In Her Majesty’s Secret Service
Elizabeth II har även invigt OS i Montréal 1976 – i egenskap av Kanadas drottning. Dock utan James Bond som sidekick. Han är endast en brittisk agent, inte kanadensisk…

The Queen
Rollen som gav Helen Mirren en Oscar är en Mirren-definierande roll. Och succén banade även vägen för The Crown … Tv-serien som är inspirerad av en teaterpjäs med … Helen Mirren.
Detta är en biopic som koncentrerar sig på tiden efter Lady Dianas död, den enda period under hela sin regeringstid som Elizabeth II var mer kritiserad och mindre folkkär … men idag är experterna eniga: Elizabeth II gjorde helt rätt som stannade kvar på Balmoral med sina små barnbarn William och Harry, istället för att rusa tillbaka med dem till tumultet i London. Och Tony Blair har definitivt blivit mindre folkkär med tiden.
Manus: Peter Morgan, regi: Stephen Frears.

The King’s Speech
Oscar för bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus … och ytterligare åtta nomineringar. Filmen gjorde så mycket för att avstigmatisera stamning och är så sevärd på så många sätt.
Helena Bonham Carter är underbar som Elizabeth “drottningmodern“ – fast i den här filmen är hon fortfarande “prinsessmodern“. Drottningmodern Elizabeth levde över ett helt sekel, 1900-2002. Många förväntade sig att dottern Elizabeth plikttroget skulle hålla ut minst lika länge. Hon höll sig ju i sådan fin form med alla hundpromenader och dagliga ridturer!
Huvudrollsinnehavare i filmen är lilla Elizabeths pappa kungen, det är han som stammande ska hålla tal för att ena nationen, efter broderns abdikation, men det här är även lilla Elizabeths elddop. Hennes start på livet som en kändis – och en prinsessa – som folket inte kan få nog av.
Det är lätt att glömma att Elizabeth och hennes lillasyster Margaret föddes som “vanliga barn“. Elizabeth utbildade sig faktiskt till fordonsmekaniker, hon har alltid varit praktiskt lagd. Hon var från början inställd på ett lyckligt liv på landet med hundar och hästar och terrängfordon att meka med … Men en abdikation gjorde att hon och hennes familj på ett brutalt sätt hamnade i rampljuset.
Manus: David Seidler, regi: Tom Hooper.

The Crown
När minnesbilder från Elizabeth II:s liv visades, till exempel hur hon fick nyheterna om sin fars plötsliga död när hon var i Kenya, tänkte man förnumstigt “ja, det minns jag så väl…” Men … man levde ju inte på den tiden. Hur kan man minnas allt så tydligt? Svaret stavas: The Crown.
Det känns som om man varit med om halva 1900-talets historia, bara för att man sett det filmas så realistiskt. Nu är ju mycket påhittat i serien The Crown. Och man har i vissa fall erkänt att man skarvat rejält för att få till dramatik i säsong efter säsong. Men Claire Foy och senare Olivia Colman och nu sist Imelda Staunton gör ju ett stålande drottninglikt jobb. Serien har håvat in drösvis med Emmys och Golden Globes och andra priser.
Ett officiellt kritiserat fel är alla gräl och konflikter i The Crown mellan Winston Churchill och Elizabeth II – en total fiktion för dramatisk effekt. De kom i verkligheten väldigt bra överens och han var Elizabeth II:s favoritpremiärminister: “Winston was always such fun!”.
Hur känns det att se sitt verklig liv förvandlat till en fiktiv och stundtals melodramatisk såpa? Drottningen brukade se avsnitt av serien The Crown tillsammans med sina hästtokiga barnbarn – efter en tur på hästryggen – och de lär ha skrattat gott.
Serien The Crown är skapad av The Queens manusförfattare Peter Morgan. Fokus ligger precis som i förlagan i teaterform på drottningens förhållande till alla olika premiärministrar. Alla är inte lika roliga.

The Queen’s Corgi
Ingen popkulturell drottninglista kan väl vara komplett utan en hyllning till drottningens hundar. Corgis!
Filmen är inte ett mästerverk, långt därifrån. Ingen Emmy eller Golden Globe eller Oscarsvinnare. Filmen har inte ens vunnit ett gammalt tuggben. Men den går hem hos kidsen. Den har drottningens söta hundar. Det är aldrig fel!
Den brittiske komikern Jack Whitehall gör rösten till Rex. Drottningens favoritcorgi. Insatsen banade väg för en roll i Clifford, den stora röda hunden … Ibland är skådespelarlivet ett hundgöra.

Och nu till den hyllade Drottning-bokhyllan …

Drottningen vänder blad – Alan Bennett
Drottningen visar sig vara mer än en häst- och hundvän. Hon är också en passionerad läsare!

Drottningens Detektivbyrå – Windsorknuten – SJ Bennett
The Crown möter Miss Marple. Det visar sig att Elizabeth II löst mord och svåra deckargåtor sedan hon var 14 – men hon har hela tiden lyckats att få andra att ta cred för arbetet, för att själv ligga lågt. Det finns redan tre delar ute på engelska – del tre har den passande titeln A Three Dog Problem.

Kid Spy – Mac Barnett
Mac Mästerspion får i uppdrag av Elizabeth II att spåra hennes kronjuveler – och han får även en gullig corgi i present. 1980-tals agentkul med glimten i ögat!
Det finns flera uppföljare i serien.

The Lyrics – Paul McCartney
Beatles-kändisen har alltid varit lite förälskad i drottningen. Paul McCartney skrev till och med en låt om att hon skulle dumpa prins Philip och bli ihop med honom själv istället … Hela historien bakom (och hela texten plus textanalys) finns med i Pauls självbiografi The Lyrics – och dessutom några föga blygsamma selfies där Paul syns tillsammans med drottningen. Her Majesty. Som var en riktig pudding med snygga ben när Paul var ung, “Vi var alla förälskade i henne”, berättar han … Även Mick Jagger. Och drottningen var ju så överjordiskt vacker under kröningen som lille Paul & Co såg på tv!

Slutligen … Drottningen tog kändisskapet in i våra vardagsrum

När det gäller filmhistoria kan det vara intressant att veta att Elizabeth II:s kröning var den första som filmades och sändes på tv. Detta bidrog till att tv-apparater sålde som smör.

Författaren Jacqueline Wilson berättar hur de skaffade en tv i sina memoarer. Paul McCartneys familj skaffade också tv. Det var en stor händelse att få tv. Filmen finns också bevarad i en dokumentärfilm med berättarröst av legendaren Laurence Olivier.

Detta är början på en ny era, då moderna medier – med tv i spetsen – gör att kungligheter, filmstjärnor, sporthjältar och så vidare tar sig in i folks vardagsrum.

Nu för tiden har vi daglig access till kändisar dygnet runt – via paddor, plattor, datorer, mobiler … och tar det för givet. Kröningen som gick rakt in i folks hjärtan och vardagsrum var början på omvälvningen. Och nu för tiden finns hovet självklart på twitter. Elizabeth II skrev själv sin första tweet vid 90 års ålder.

Elizabeth II har sedan kröningen “spelat sig själv” i många filmtitlar som ligger under kategorin dokumentärfilm. Dokumentärfilmen Drottning Elizabeth II – Ett liv på tronen finns nu att se på SVT play.

print

Våra samarbetspartners