DE BÄSTA – OCH VÄRSTA – RESTAURANGBESÖKEN PÅ FILM

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vad är väl trevligare på semestern än ett riktigt läckert restaurangbesök? Två splitternya restaurangfilmer, Boiling Point och Utsökt, har precis släppts. Vi passar på att tipsa om ett axplock av filmer och TV-serier med minnesvärda restaurangscener. Hugg in på buffen och njut!

Med tanke på hur vanligt det är med restaurangbesök jämfört med domedagsmaskiner, superskurkar, superhjältar, deckare och spioner … Hur kommer det sig att inte fler filmer handlar om restauranger, restaurangpersonal och matlagning? Restauranger är ju den perfekta scenen för så många genrer …

Boiling Point
En restaurang, en kväll, en tagning … Årets bästa brittiska film — nomineringen var som i en liten ask, fast vinsten gick till Belfast Men visst är detta en av de bästa brittiska filmerna någonsin – och en av de bästa restaurangfilmen någonsin. Steven Graham är lysande i huvudrollen, och alla i ensemblen, ner till minsta lilla statist, gör sitt jobb excellent. Masterclass in filmmaking. Masterclass in acting. Men man blir absolut inte sugen på att jobba på restaurang …

Utsökt (Délicieux)
Matlagningskonst av den högre skolan är inte bara för kungar och adel … 1789 startade den första restaurangen med läcker gourmetmat i utkanten av Paris. En trend var född. Det här är en utsökt film … på alla sätt.

Ratatouille
Remy drömmer om att göra karriär och bli stjärnkock i Paris, världens gourmethuvudstad … en dröm som är svår att uppnå, även om du inte råkar vara en råtta som inte kan dyka upp på en restaurang utan att folk ringer den franska motsvarigheten till Anticimex. Only by Pixar, folks ….

Tom Jones
Vad gjorde folk innan det fanns restaurangkedjor och Michelinguider? Svar: folk frossade i god mat i alla fall. Till exempel på värdshus. Scenen där Tom Jones och hans älskarinna beställer in massor av läckra rätter och smörjer kråset är en klassisk scen i filmhistorien.

Gudfadern
“Leave the gun, take the cannoli …” Är det möjligt att se Gudfadern utan att bli hungrig? Restaurangscenen där Al Pacino genomför sina första mord för maffian är en klassiker. Liksom Francis Ford Coppolas utsökta pastasåsrecept som är det enda i filmen som inte finns med i originalromanen …Skottskador är förresten vanligare än matförgiftning när det gäller utfallet av restaurangbesök i maffiagenren.

Gudfadern III
Andy Garcia utför maffiamord, rullar gnocchi, basar över en restaurang och förför Bridget Fonda och Sophia Coppola med samma min. Det är något visst med kopplingen mellan maffian och restaurangbranschen …

The Sopranos
Adriana La Cerva börjar sin karriär i serien som hovmästare på en restaurang, i ett annat avsnitt skjuter hennes pojkvän Christopher Moltisanti en kypare för att han ber om för mycket dricks … och sista säsongen avslutas med hela kärnfamiljen Soprano samlad på en klassisk amerikansk diner. Det finns gott om minnesvärda restaurangscener i denna klassiska TV-serie. Tony Sopranos sista måltid var förresten lökringar.

Hotell Portofino
Att laga utsökt mat till gästerna på restaurangen är svårt när fascisterna beslagtar alla råvaror. Fascisterna är på sitt sätt områdets maffia … Inga mutor, ingen mat. TV-serien är baserad på den bästsäljande romanen med samma namn.

Fawlty Towers
Basil Fawlty försöker imponera på ett nytt klientel genom att anställa en stjärnkock … som blir olyckligt kär i kyparen Manuel, super sig full och klarar sedan inte av att koka så mycket som ett ägg. Sämsta restaurangupplevelsen någonsin för besökarna? Ju sämre det går för Basil & Co, desto roligare blir det för publiken. Klassisk komediscener som utspelar sig i Torquay.

Delicious
Komikern Dawn French (The Vicar of Dibley) spelar egensinnig stjärnkock — och om serien hade slutat efter pilotavsnittet hade den varit bra.

Chef
Jon Favreau hade just gjort succé med att regissera och spela rollen som Happy Hogan i Iron Man. Vilken Favreau följer upp med ett litet hjärteprojekt där han själv får spela mästerkock (och äta en massa god mat). Mat värd Michelinstjärnor ska ut till folket via en gammaldags (men modernt utrustad) amerikansk “food truck” – ett demokratiskt sätt att sprida “fine dining” till folket — utan en massa knivar och gafflar. Ja, Iron Mansjälv (alias Robert Downey Jr) dyker upp i en liten biroll. Självklart ställer han upp för sin gamle kompis!

The Lost City
The Lost City innehåller inte så mycket matlagning – men visst är det småkul när Channing Tatum gästar restaurangköket i hotellet och berättar om sin olyckliga förälskelse i bästsäljarförfattaren av romance, spelad av den oförlikneliga Sandra Bullock – och allt den stackars kocken vill är att komma åt sina tomater! Filmen innehåller dessutom vad som förmodligen måste vara filmhistoriens största ostbricka som flyger i luften. Cateringfirman har gjort ett högtflygande jobb!

Min bäste väns bröllop (My Best Friends’ Wedding)
Den fruktade matkritikern är en stapelvara inom restaurangfilm. Minnesvärda tolkningar finns i Boiling Point, Chef och Ratatouille. Julia Roberts matkritiker, som inledningsvis sitter på en restaurang tillsammans med Rupert Everett i Min bäste väns bröllop, är den minst övertygande version av en matkritiker som du kan tänka dig.

Muppets Again
Kan man göra en “berömda kockar lista” utan att tänka på “The Swedish Chef” i Mupparna? I Muppets Again pitchar han den oemotståndliga idén om en nyfilmatisering i svartvitt av Det sjunde inseglet med helt obegriplig dialog på hitte-på-svenska. Alltså: en nytolkning som ligger väldigt nära originalet. En av de allra roligaste Ingmar Bergman parodierna. En instant klassiker!

Under körsbärsträden (An)
Originaltiteln An betyder Bönpasta. Liksom i Chef handlar detta om mobil utspisning … och ännu mer om att ha stolthet i handlaget och hantverket. Den perfekta bönpastan är en konst som tar tid. Regissören Naomi Kawase är en av Japans främsta filmskapare.

Jiri Dreams of Sushi
85-årig sushimästare och innehavare av tre Michelinstjärnor innehar huvudrollen i denna dokumentär. Jiri spelar sig själv så klart. True story.

Ramen Shop
Nudlar är en konst. Som vävs samman med huvudpersonens familjehistoria …

Big Night
1950-tal, New Jersey, två italienska bröder, en restaurang på fallrepet och en plan … Att satsa allt på en enda natt.

Dinner Rush
Allt som kan gå fel går fel i denna restaurangfilm som utspelar sig i New York.

Bränd (Burnt)
Adam Jones har en restaurang med två Michelinstjärnor – som han förlorar på grund av drogmissbruk. I sin comeback satsar han allt i London, för att få tre Michelinstjärnor. Bradley Cooper och Sienna Miller lagar mat tillsammans och skriker på varandra. A Star is Fed.

Kärlek på menyn (No Reservations)
Catherine Zeta-Jones och Aaron Eckhart skriker på varandar och lagar mat – fast sällan tillsammans. En remake av den tyska filmen Mostly Martha.
Abigail Breslin gör sin debut i denna film – omgiven av gourmetmat som är lagad från grunden vill ungen ha helfabrikat eller halvfabrikat. Som fiskpinnar! Quelle horreur!

Forrest Gump
Cole’s Restaurant är Los Agnelses äldsta restaurang som fortfarande är i drift. Och ja, Forrest besöker den, tack och lov. Man oroade sig ett tag för att han bara skulle leva på chokladpraliner. Restaurangen dyker även upp i John Travolta/Nicolas Cage filmen Face/Off och L.A. Confidential.

The Founder
Räknas McDonalds som en restaurang? De marknadsför sig i alla fall som en restaurangkedja. Säga vad man vill om marknadsföringen, The Founder ger åtminstone en utmärkt lektion i hur man lurar av någon deras restaurang (i detta fall bröderna McDonald) och deras namn. För att sedan förstöra deras framgångsrecept med god kvalitet och god mat, och istället satsa på helfabrikat och halvfabrikat, och ta bort glassen ur milkshaken … Resultat: bli stenrik på köpet! Michael Keaton gör sin egen ikoniska “Greed is good” bad guy roll i denna film: Ray Croc. Hade någon velat äta på en restaurangkedja som heter Crocs? Det låter som om de skulle servera gamla Foppa-tofflor till middag …

Julie & Julia
Meryl Streep spelar den ikoniska Julia Child, vars kokbok blev en klassiker. Hennes idé: att ta sitt restaurangkunnande och föra in det i hemmen. Streep blev Oscarsnominerad – så klart.

100 steg från Bombay till Paris (The Hundred Foot Journey)
Lasse Hallström film, baserad på en bästsäljande roman. Två olika kulturer möts och folk blir vänner (efter att ha först ha haft rivaliserande restauranger) med hjälp av kärleken till matlagning. Men att samla Michelinstjärnor i Paris och att servera kändisar är inte lyckan i livet, lyckan är att göra autentisk mat för autentiska människor.
Helen Mirren fick ännu en Golden Globe nominering för sin huvudroll – så klart.

Tisdagsklubben
Pop-upp restauranger är ett fenomen som även poppar upp i denna svenska feelgoodfilm. Stjärnkocken, spelad av Peter Stormare, spanar in Marie Richardson när hon besöker hans trendiga pop-upp restaurang i Göteborg. Massor av lektioner i asiatisk matlagning följer.

Tampopo
Jakten på den perfekta nudelsoppan utvecklar sig till en road movie — och en kärleksaffär. Tampopo är namnet på ägarinnan till en nudelrestaurang.

Mat, dryck, man, kvinna
Ang Lees Oscarsnominerade pärla om en köksmästare i Taiwan som håller ihop sin familj – genom matlagning.

Lady & Lufsen
Oooo denna natt … som vi kallar Bella Notte … När Lufsen tar med sig sin Lady för att spisa köttbullar med spaghetti på en italiensk restaurang … Då är det jul.

Smaklig filmspis!

print

Våra samarbetspartners