MARIAN KEYES : ETT OVÄNTAT VAL – missbruk i “feelgood-klassiker” förvandlat till lukrativ karriär i uppföljare 25 år senare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Again, Rachel
Förlag: Norstedts
Serie: Rachel (del 2)
Översättning: Katarina Jansson
Genre: Skönlitteratur i översättning
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-07-20

Marian Keyes anses ha grundat “feelgood” genren och “chicklit” genren och Rachel Walsh i Rachel’s Holiday (En oväntad semester) är chicklit hjältinnan par excellence. Men. Marian Keyes gillar själv inte nedsättande termer om litteratur skriven av kvinnor, som “feelgood” eller “chicklit” eller “women’s fiction”. Hon anser att hon skriver “books” eller “novels”. Och är det verkligen “chicklit feelgood” att skriva en bok som analyserar missbruk och missbrukets mekanismer?

Rachel’s Holiday fyller 25 år i år och har aldrig någonsin varit “out of print“. I Sverige är det Norstedts förlag som står för nyutgåvan En oväntad semester och den splitternya uppföljaren Ett oväntat val.

Hur gick det sedan?

Slutet har varit öppet, ett “bestäm själv“ slut, i alla dessa år. Men. Det finns nu en fortsättning som utspelar sig 25 år senare, där vi får veta vad som hände med Rachel Walsh – och hur hennes missbruk har förvandlats till en lukrativ karriär. Ja, Rachel Walsh är numera behandlingsterapeut för andra missbrukare – ett ovanligt, oglamouröst men ack-så-lyckligt slut för vår hårt prövade hjältinna. Och hon hjälper även andra att få sina lyckliga slut. Allt detta kan man läsa om i den nya romanen Ett oväntat val

Plötsligt händer det!

Intressantast av hela persongalleriet är en spelmissbrukare som spelat bort rubbet – bokstavligen. Rachels missbruk syntes på henne, men spelmissbrukare ser så friska och välanpassade ut, och i dagens värld omges vi hela tiden av reklam för olika spel – från online casinon och bettingsajter till TV-reklam för olika typer hästsport och tipsextra … Det är ett helvete att blir ren. För nästa gång kan det ju bli bingo på lotten, eller hur? “Plötsligt händer det!” Och plötsligt är missbruksträsket ett faktum.

Ironiskt rosa?

Intressant att notera: Ett oväntat val i svensk utgåva har ett rosa omslag. Trots att Marian Keyes hatar “chicklit rosa” och trots att systrarna Walsh i själva boken hatar rosa. Vem vet – det kanske är ett ironiskt rosa omslag?

MARIAN KEYES : EN OVÄNTAD SEMESTER

print

Våra samarbetspartners