MARIAN KEYES : EN OVÄNTAD SEMESTER – missbruk i “feelgood-klassiker” förvandlat till lukrativ karriär i uppföljare 25 år senare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Rachel’s Holiday
Förlag: Norstedts
Serie: Rachel (del 1)
Översättning: Caroline Zielfelt
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 621
Format: Pocket
Återutgivningsdatum: 2022-07-13

Marian Keyes anses ha grundat “feelgood” genren och “chicklit” genren och Rachel Walsh i Rachel’s Holiday (En oväntad semester) är chicklit hjältinnan par excellence. Men. Marian Keyes gillar själv inte nedsättande termer om litteratur skriven av kvinnor, som “feelgood” eller “chicklit” eller “women’s fiction”. Hon anser att hon skriver “books” eller “novels”. Och är det verkligen “chicklit feelgood” att skriva en bok som analyserar missbruk och missbrukets mekanismer?

Rachel’s Holiday fyller 25 år i år och har aldrig någonsin varit “out of print“. I Sverige är det Norstedts förlag som står för nyutgåvan En oväntad semester och den splitternya uppföljaren Ett oväntat val.

Irländska på grön kvist i New York

Rachel Walsh är 27 år, härstammar från Irland, lever i New York, trivs inte speciellt bra med jobbet, men trivs mycket bättre med New Yorks uteliv. Hon tar droger, hon dricker kopiösa mängder sprit, hon träffar killar på olika barer som hon följer med hem … När Rachel nyktrat till tänker hon på hur många gånger hon hade kunnat bli våldtagen och mördad, men hon hade tur, hon klarade sig. Efter en överdos av sömntabletter bestämmer sig Rachels familj för att gripa in och ta hem Rachel till Irland, där hon blir inskriven på ett behandlingshem. Detta är den “oväntade semester” som det refereras till i bokens titel.

Ett helvete att se nyktert på tillvaron

Vägen till att bli ren och fri från alkoholmissbruk, drogmissbruk och sexmissbruk är både lång och krokig. Och ju nyktrare Rachel blir, desto mer inser hon hur dåligt hon har behandlat alla runtomkring sig … På det hela taget är det ett helvete att vara nykter.

Marian Keyes skildrar allt med sin egen personliga och mycket svarta humor, och hon har personlig erfarenhet av missbruk.

Alla har sina egna laster – som choklad och “Indy”

Familjen Walsh kommer med välbehövlig “comic relief” i så många scener. Som när det är jul, och alla Rachels systrar proppar i sig chokladpraliner och frossar i Indiana Jones filmer och påstår att “jag kan sluta precis när jag vill!” – alla missbrukares mantra. Fast ett Indiana Jones maraton och en ask med julgodis delat på ett stort antal personer är inte den värsta formen av missbruk. Systrarna har i alla fall roligt tillsammans och knaprar inte livsfarliga tabletter i smyg.

Det finns ingen lätt väg får Rachel att komma till “det lyckliga slutet” – men det finns hopp i ett öppet slut.

MARIAN KEYES : ETT OVÄNTAT VAL

print

Våra samarbetspartners