SOUTHERN COMFORT – slagkraftig, snygg och brutal 80-talsaction av regissören bakom 48 timmar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Walter Hill
Skådespelare: Keith Carradine, Powers Boothe, Fred Ward, Franklyn Seales, T.K. Carter
Land: USA
År: 1981
Genre: Action, Thriller
Längd: 106 minuter
Distributör: Studio S Entertainment
Format: Blu-ray, VOD
Betyg: 3

Walter Hills Southern Comfort hette Inkräktarna på bio och video i Sverige. Jag har sett den några gånger sedan den kom 1981, men nu är det nog ett par decennier sedan jag senast såg om den. Alldeles nyligen släpptes den på Blu-ray, och jag har tagit en ny titt på den. Jag kom förstås ihåg vad filmer handlar om, vilka som är med, och jag mindes några specifika scener – men, det var en viktig detalj jag fullkomligt glömt bort.

De hårdaste/mest karismatiska skådisarna på 80-talet

Laguppställningen i Southern Comfort är smått fantastisk. Filmen är som något slags uppslagsverk över de hårdaste och/eller mest karismatiska manliga skådisarna på 1980-talet. Dessutom var många av de medverkande förhållandevis nya i branschen.

Keith Carradine står först i rollistan, och han hade medverkat i en hel drös filmer innan Soutthern Comfort. Powers Boothe, däremot, hade inte gjort så mycket, han var mest känd som Jim Jones i miniserien från 1980 om densamme. Fred Ward hade medverkat på film och TV sedan tidigt 70-tal, men det var först i den här filmen många fick upp ögonen för honom. Peter Coyote hade filmdebuterat ett år tidigare. I filmen medverkar även T.K. Carter, Lewis Smith, Brion James och Sonny Landham. Kvinnor är förpassade till statistroller under slutscenerna.

Southern Comfort brukar påstås vara en allegori över Vietnamkriget, något Walter Hill säger inte stämmer – enligt honom är det bara en spännande film, inget mer. Vad filmen definitivt är, är en variant på Den sista färden.

Mindre bra idé att sno kanoter

Filmen utspelar sig 1973 i Louisianas träskmarker. Ett gäng hemvärnsgubbar är ute på en övning, när de plötsligt måste ta sig över en å. De får den mindre bra idén att de kan sno några kanoter av den lokala cajunbefolkningen. När kanoternas ägare, några jägare, dyker upp får en av soldaterna en ännu sämre idé: för att skoja skjuter han på jägarna med lösa skott. Jägarna vet förstås inte att det är lösa skott, så de skjuter tillbaka och dödar befälhavaren. Kanoterna kantrar.

Därefter jagas hemvärnsmännen genom träsket. Soldaterna vill hämnas, så de lever jävel ett tag, men de går vilse och dödas en i taget av förföljarna.

Beter sig som svin

Jag mindes Southern Comfort som jättebra – men efter att jag sett om den är jag lite mer tveksam. Den detalj jag fullkomligt glömt bort är nämligen det faktum att samtliga huvudpersoner, “hjältarna”, är extremt osympatiska. De beter sig som svin, några av dem är idioter. Inget av det som sker i filmen hade hänt om de inte betett sig som idiotiska svin. Bland annat hittar de en jägare i träsket, de vet inte om han var med när befälet sköts ihjäl eller ej, men de bryr sig inte, utan misshandlar honom ändå, och spränger hans bostad i luften. Hemvärnsgubbarna förtjänar att råka illa ut.

… Och därför tycker jag inte att filmen blir särskilt spännande. Det är svårt att känna något för soldaterna.

Brutal och snygg

Dock det detta förstås en slagkraftigt gjord film, det är väldigt tydligt en Walter Hill-film. Filmen är brutal, den är snyggt gjord, Ry Cooder står för musiken, och det går inte att klaga på skådespelaruppbådet. Det är svårt att göra sådana här filmer nuförtiden, eftersom det är svårt att samla ihop ett liknande gäng skådisar.

Fler Walter Hill-filmer på Blu-ray?

Innan jag såg om Southern Comfort tänkte jag att jag nog kommer att sätta en fyra på den här – men efter lite tvekan får det bli en trea.

För övrigt hoppas jag att fler Walter Hill-filmer släpps på Blu-ray – till exempel den stenhårda I rättvisans namn (det vill säga Extreme Prejudice), som är svindyr på utländsk Blu-ray.

print

Våra samarbetspartners