SONIC THE HEDGEHOG 2 – stirrigt, uppskruvat, som om hela filmen förätit sig på lördagsgodis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jeff Fowler
Skådespelare: James Marsden, Jim Carrey, Tika Sumpter, Natasha Rothwell, Adam Pally
Land:; USA, Japan
År: 2022
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 122 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios / Paramount
Betyg: 2

Han är liten, han är blå, han har en sur gubbe som nemesis … och nej, han är inte en smurf. Vi pratar så klart om Sonic the Hedgehog.

Den sure gubben, som är väldigt lik Gargamel och som inledningsvis sitter på en planet full av smurfigt härliga svampar, heter Robotnik och han spelas av Jim Carrey i vad som lär vara skådespelarens sista roll. Jim är inte intresserad av att göra film längre, han vill hellre måla tavlor och läsa böcker och leva livet. Det är sorgligt om mannen som är känd för The Truman Show ska ha detta som sin sista film på sitt CV. Men ungarna hade förmodligen också haft det roligare om de målat tavlor istället för att titta på filmen. Så vem kan klandra Jim Carrey för att han vill ha lite omväxling?

Röda hund, flygande räv och massor av exposition

Det finns en massa nya karaktärer med nya egenskaper som ska introduceras i denna nya Sonic film, bland annat en ny animerad fiende som ser ut om en arg version av Clifford the Big Red Dog och en ny vän som ser ut som en ekorre, men som visar sig vara en räv med två flygande svansar. Hunden är förresten inte en hund utan ett myrpiggsvin. (Myrpiggsvin finns i verkligheten bara i Australien och Tasmanien och på Nya Guinea – och i den här filmen finns de bara i yttre rymden och i USA.)

Till skillnad från i spelet så måste en hel massa saker förklaras, mer eller mindre långsökt, och mer eller mindre långrandigt. Filmen tyngs verkligen ner av all exposition.

Var är min motspelare?

Vad kan sägas om “live action skådespelarna”? De håller inte samma klass som de i Peter Rabbit filmerna. Förutom Jim Carrey. Ingen av dem kan agera det allra minsta med något de inte kan se. Sonics mänskliga adoptivföräldrar är snälla, men verkar aldrig veta var i rummet som Sonic befinner sig. James Marsden tillbringar hela filmen med att konversera med luften en halvmeter ovanför Sonics högsta igelkottstagg. Och hans fru, som ska föreställa veterinär, har ännu sämre hand med djur, både verkliga och animerade. Paret tillbringar förresten den mesta tiden på utflykt till en gammal 1990-tals romcom där frugans syrra ska gifta sig.

För mycket lördagsgodis

Vad är det som är långtråkigt med den här filmen? Förmodligen att det händer saker hela tiden. Precis hela tiden.

Det är som om hela filmen har förätit sig på lördagsgodis och far runt och är stirrig och uppskruvad. Det finns inga toppar och inga dalar, inga tempovariationer … Det är som att i två timmar lyssna på någon som trallar Hej Hej Monica utan att variera melodin eller volymen. Två timmar är verkligen för lång speltid. Hela familjen hinner bli rejält utmattad innan eftertexterna.

Vad kom först?

Det finns förresten en massa gyllene ringportaler genom vilka man kan hoppa in och ut … Har Sonic snott dessa av Doctor Strange, eller har Doctor Strange snott sina av Sonic? Vad kom först, igelkotten eller trollkarlen? Igelkotten är åtminstone sötare. Och mer sympatisk.

Det kommer att bli en Sonic the Hedgehog 3. Med eller utan Jim Carrey. Och det röda myrpiggsvinet som ser ut som Clifford och låter som Idris Elba kommer att få en helt egen serie.

print

Våra samarbetspartners