THE MARKSMAN – lite för tunt och ooriginellt i Liam Neesons nya, men ändå rätt okej

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Robert Lorenz
Skådespelare: Liam Neeson, Katheryn Winnick, Jacob Perez, Teresa Ruiz, Alfredo Quiroz
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Thriller, Äventyr
Längd: 108 minuter
Distributör: SF
Betyg: 3

The Marksman? Vad nu? Gick inte den upp på bio? Redan i februari? Jo, jag tror det. Men jag vet inte säkert. Den pressvisades inte, och jag har inte längre koll på vilka biografer som har öppet eller ej, och har de öppet, är det ett projekt att få tag på en biljett, och man ju bara får vara åtta personer i salongerna.

… Men så dök trailern för The Marksman, i regi av Robert Lorenz, upp i ett av mina flöden i sociala medier, den ligger på några VOD-tjänster, och jag tänkte att jag måste se- och recensera den. Alla actionfilmer med Liam Neeson måste recenseras. Det står det i Filmkritikernas Handbok. Högst upp på första sidan: “1. Recensera alla actionfilmer med Liam Neeson”.

Grymma typer från mexikansk kartell

The Marksman känns lite grann som en snällare version av RAMBO: LAST BLOOD. Liam Neeson spelar änklingen Jim Hanson, en före detta marinkårssoldat som, tillsammans med sin kloka hund, bor mitt ute i ingenstans, nära den mexikanska gränsen. Han har svårt med försörjningen och riskerar att förlora huset. Ibland hjälper han gränspolisen, och en dag haffar han en mexikansk kvinna och hennes unge son, Miguel (Jacob Perez), efter att de tagit sig igenom staketet mot den amerikanska sidan. De två är dock inte några vanliga illegala invandrare – de har ett gäng synnerligen grymma typer från en mexikansk kartell efter sig.

Vänskap uppstår

Skurkarna dyker upp, Jim skjuter ihjäl en av dem, men en av skurkarnas kulor träffar den flyende kvinnan. Innan hon dör lovar Jim henne att ta Miguel till deras släktingar i Chicago. Miguel är bångstyrig och vill inte alls följa med den buttre Jim, men snart uppstår förstås en vänskap. Miguel är även bra på att rasta hunden.

Kartellen har inte gett upp, de förföljer Jim och Miguel, och de tar ibland livet av folk när de frågar efter vägen. Dessutom jagar poliser både Jim och skurkarna. Men den ende som kan rå på så här elaka och grymma skurkar är förstås Jim Hanson, eftersom han är Liam Neeson.

Trött och sliten precis som handlingen

Liam Neeson fyller 69 i sommar. I The Marksman ser han påtagligt gammal och sliten ut – men det är säkert meningen, hans rollfigur är trött på det mesta. Även handlingen känns gammal och sliten. Det här är lite i enklaste laget. Det är lite för tunt. Det är lite för ooriginellt. Det är lite för slentrianmässigt, och actionscenerna sticker inte ut nämnvärt.

Neeson som Philip Marlowe?

… Men filmen är ändå rätt okej. Betyget här på sidan är nog för snällt, men de flesta nya filmer i den här genren jag ser är sämre. Det var inte alltför plågsamt att sitta igenom The Marksman, men det kommer inte att dröja länge innan jag glömt bort dess existens.

Jag ser förresten att en film med Liam Neeson som Philip Marlowe är under planering. Det låter lite intressant, även om Neeson väl är alldeles för gammal för rollen. Om det nu inte är en uppdaterad version om en pensionerad detektiv.

Skriven 2021-04-25

print

Våra samarbetspartners