NISSE HELLBERG och DANNE STRÅHED, Pildammsteatern, Malmö den 6 augusti 2022 – dubbla gigs med lokala förmågor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var det dags för Kulturbolagets stora sommarsatsning med livemusik i det fria eller på klassiska Pildammsteatern och premiärkvällen bjöd på två Malmöfödda profiler; Nisse Hellberg och Danne Stråhed. Och nej det var inte fråga om att den ene var förband till den andre utan helt enkel två spelningar till priset av en…

Först ut var så Danne Stråhed och det tog honom bara två takter i första låten Halleda för att få med sig den fullsatta publiken. Danne Stråhed har ju verkligen fått en revival av sin karriär efter framträdandet i årets melodifestival med Hallabaloo.

Det bubblade av zydeko och New Orleans-vibbar med Danne

Danne fortsatte med publikflirtar, allsång och underhållande mellansnack. Publiken klappade taktfast, och när dragspelet kom fram, ja, då kändes det att det var lördagskväll. Musiken bubblade av zydeko och New Orleans-vibbar och alla verkade trivas. Danne till och med tiggde en öl av publiken och sedan tog inte många sekunder innan han hade en flaska i näven. Därefter fick snapsvisan En liden en upprepas ett par gånger. Danne uppmanade även publiken att ta en svängom på området framför scenen. Dock var det mest damerna som följde uppmaningen.

Icke att förglömma var detta bara var kvällens första artist, men Danne och hans Dynamo blev verkligen uppskattade denna tidiga afton.

En doft av läder – ett tvättäkta anthem

Efter en kortare paus var det dags för dagens andre Malmökille Nisse Hellberg att inta scenen. Senast han stod på denna scen var nästan på dagen ett år sedan, och skillnaden var således stor jämfört med förra årets publikbegränsade framträdande. Det var friare, gemytligare och helt enkelt fullt normalt.

Nisse öppnade med Tufft jobb, och fortsatte med låten som spelas tvärs över gatan, på Eleda Stdion, i varje halvtids paus. Sedan för de som inte regelbundet går på Malmö FFs matcher så kanske inte En doft av läder är så välbekant, men för fansen är den ett tvättäkta anthem. Efter det var det dags för ett par nya låtar eller som Nisse sade: “De känns nya för det är ju få som fått höra dem live…”

Lät sin americana-pop och blues tala

I sann Stråhedanda idkades det en hel del spontandans vid ett av hörnen framför scenen. Fast i Nisses fall var männen i majoritet. Danslusten höll för övrigt i sig resten av kvällen på detta stadium. Vilket var förståeligt med tanke på att Nisse nu lät sin americana-pop och blues tala fullt ut. Och det var uppenbart publiken stormtrivdes. Inte så konstigt kanske för Nisse blandade verkligen gammalt med nytt och valde även ut personliga favoriter som Små små steg.

Surfrockande gitarrist

Även Nisses sidekick sedan 2004, Janne Lindén fick chansen att briljera efter den obligatoriska bandpresentationen, och vad kunde då passa bättre än Dick Dales klassiska ruffiga surfrockslåt Miserlou, en låt som blev känd för de flesta via Quentin Tarantinos film Pulp Fiction. I samband med detta påpekade Nisse för övrigt att bandmedlemmarna hade tvingats ta sig “många mil” till kvällens spelning medan Nisse själv hade haft en trevlig promenad på tolv minuter.

“En tuff konkurrent i Big Slap

Mot slutet när dansgolvet var fullt och stämningen hög passade Nisse på att runda av med en twist i form av Nån måste få jobbet gjort. Därefter medgav Nisse med viss ironi i rösten att han och bandet hade en tuff konkurrent i Big Slap denna kväll.

Kul att ses tack och adjö fick passande nog avsluta kvällens övningar.

 
Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

Foto: Michael Lindström

print

Våra samarbetspartners