NISSE HELLBERG, Tingvalla, Tomelilla den 3 mars 2008

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Stämningen var på topp då Nisse Hellberg i lördags inledde sin vårturné på Tingvalla i Tomelilla. Bara några takter in i det taktfasta bluesgunget till inledande “Stan som aldrig vaknar” skanderade publiken “Nisse, Nisse…” så att de nästan överröstade kvällens huvudrollsinnehavare.

Nisse serverade också med van hand publiken vad de ville ha. Ett sparsmakat men effektivt mellansnack och tung rock”n roll med både stort hjärta och stor rutin.

Bäst fungerar fortfarande materialet från den näst intill moderna klassikern “Röster från Södern”, som Nisse spelade in med Peps Person 1994. “Det är något magiskt med dej” och “Blues ABC” är obönhörligt självklara. Men även “Grön december” från förra albumet “Snackbar Blues” gör sig väl live.

Valet att använda en kontrabas i stället för den sedvanliga elbasen generar en helt annan tyngd åt materialet. Framförallt vinner de mer bluesiga spåren på kontrabasens karaktäristiska ljudbild.

De mer rock n roll orienterade materialet såsom “Doft av läder” och “Helt ny stil” kändes dock ibland lite väl enahanda och befriade från överraskningar, men överlag var det ett välsnickrat hantverk från en av genrens absolut främsta.

Att singeln “Håller upp min dörr på glänt” har parkerat på Svensktoppen under en längre tid, samt att senaste albumet “En tiger i tanken” säljer bra, genererar bra vind i seglet och ett självförtroende att tryggt verka utifrån.

Och visst är Nisse Hellberg trygg och full av synbar spelglädje. Interaktionen och samspelet med medmusikerna är påtaglig, och Nisse visar på så vis att blues inte bara är något man spelar, utan att det också måste kännas och levas ut i stunden.

Ingen saknade Wilmer X i lördags, utan Nisse förmådde med sitt numera rika egna material utan problem själv fylla spelningen tillräckligt med godbitar. Med en självklarhet och smittbar värme spred Nisse effektivt sin skånska blues över Tingvalla i en turnépremiär som bådar gott.

skriven 2008-03-04

print

Våra samarbetspartners