ANDREA DE LA BARRE DE NANTEUIL : MOLN ÖVER PARIS – övernaturliga ingredienser mot sommarhettan signerad Paris svar på Mary Poppins

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf: Lovisa Burfitt
Serie: Mademoiselle Olseau (del 4)
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 117
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-10

En fruktansvärd värmebölja plågar Paris, folket lider, djuren lider, Frankrikes president vet inte vad han ska göra .. Men det gör minsann Paris svar på Mary Poppins: Mademoiselle Oiseau!

Mademoiselle Oiseau flyger med sitt stora parasoll till Elyséepalatset och hon har en plan för att framställa ett botemedel mot den irriterande sommarhettan och de orosmoln som flockas över Paris. Hon ska bara samla ihop ett antal magiska, övernaturliga ingredienser, med hjälp av Isis och Isabella, och så ska metrobarnen tillreda allting i Tuilerierna. Den magiska lösningen ska sedan spridas i luften – och voilà!

Pussas istället för att glo på mobiltelefonerna

Kylan kommer tillbaka, människorna blir lyckliga igen, och på parisiskt vis kommer de att ägna sig åt att pussas med främlingar, istället för att glo på mobiltelefonerna med alla trendiga appar. (I den här alternativa verkligheten finns det ingen ny coronavåg som härjar i Europa med tre nya mutationer som ska kunna nästla sig förbi vaccinerna – så social distansering är tillbaka, maskmodet återvänder … och be till högre makter för att alla barer och caféer inte stänger igen!)

Håller fast vid sekelskiftesromantiken

Mademoiselle Oiseau ser lite ut som om hon tecknats av Yves Saint Laurent till en modekollektion med retrotema. Mademoiselle Oiseau tycks gilla förra sekelskiftets mode och har inte ändrat look sedan dess. Annars är hon evigt ung. Isis är hennes systers 21-åriga barnbarn, men de ser jämngamla ut (eller så ser Mademoiselle Oiseau yngre ut). Isabella är en flicka som bor i samma hus som Mademoiselle Oiseau, hon har randiga tröjor, blont hår och obestämbar ålder.

Ett väldigt vitt Paris

Alla i handlingen är väldigt vita – pappersvita – och har blont eller rött hår. Kanske för att man utnyttjar pappret till “hudfärg” och sparar lite tryck. Det är synd, för Paris är, och har varit i evigheters evigheter, en blandad stad. Alla mina fransyska väninnor, som bor i Paris eller i dess omnejd, är färgade. Det är lite som det franska fotbollslaget som vi nu ser i EM … och kolla in deras modemedvetna stil, kan något toppa lila rastaflätor? Man kunde gärna ha haft med en släng av modern parisisk modemedvetenhet i en bok som annars strävar efter ett slags tidlöshet från förra sekelskiftet (med undantag för att alla har mobiltelefoner och appar).

Allt är presidentens fel

Kattvänner i synnerhet kommer säkert att falla för Mademoiselle Oiseau — hon har 44 katter. Och en stor samling fåglar (som inte gillar värmen).

I verkligheten har Frankrikes president Emmanuel Macron en hel del att göra med årets kritiserade värmebölja – han har ingen Mademoiselle Oiseau som kan hjälpa honom, utan får istället utstå kritik för att han inte gjort tillräckligt för att avvärja klimathotet. Det är livet som politiker i Frankrike – allt är ditt fel. Allt från anlagda mordbränder till vädret.

print

Våra samarbetspartners