MICHELLE MARLY : MADEMOISELLE COCO OCH KÄRLEKENS DOFT – biografi om en epok, en stad och ett modegeni

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget NaNa
Originaltitel: Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe
Översättning: Anna Plewka
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 415
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-04-23
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2020-07-13

Sverige 2020. En modekatalog dimper ner i brevlådan som utlovar ett magiskt höstmode från Ryssland via Paris till Stockholm … Vad har Ryssland med Paris att göra? Svaret finns att hämta för hundra år sedan, i Paris 1920, och i Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly.

Blir vän och älskare

Gabrielle “Coco” Chanel såg till att Ryssland och Paris för evigt förknippas i en symbios som skapar klassiskt, bekvämt och elegant mode. Chanels pärlor? Inspirerade av Romanov pärlorna. Chanels bästsäljande svartvita broderade kollektion? Inspirerad av ryska folkloristiska broderier. Chanels klassiska doft Chanel no 5? Inspirerad av en doft som de fina damerna hade vid tsarens hov.

I Mademoiselle Coco och kärlekens doft engagerar Coco Chanel massor av arbetslösa ryska aristokrater, vackra prinsessor och andra högdjur som flytt till Paris efter revolutionen i Ryssland, som modeller och mannekänger. Dimitri Pavlovitj blir Coco Chanels stora kärlek, nära vän och älskare, efter att hon förlorat engelsmannen Artur “Boy” Chapell i en bilolycka, strax före julen 1919.

En doft till Boys minne

Som av en händelse börjar Mademoiselle Coco och kärlekens doft precis där filmen om Coco Chanel med Audrey Tautou (Amélie från Montmartre) slutar. Coco Chanel sörjer Boy och hon ska minsann skapa en doft för huset Chanel till Boys minne, eftersom det var det projekt de talat om innan han dog.

Bästa vännen Misia Sert är skeptisk till Chanels överdrivna sörjande, Till hur mycket pengar hon slänger ut på jakten efter den perfekta doften och även till det faktum att Boy skulle ha varit Coco Chanels stora kärlek. Misia funderar på att Boy hade gift sig, att han höll på att skaffa barn nummer två, alla tecken visade på att han skulle avskaffa sina älskarinnor och hålla sig till sin vackra, välbärgade fru i framtiden … och i testamentet får en annan älskarinna ärva lika mycket som Coco Chanel. Misia anser att kärleken var död redan innan Boy dog, men Coco är besatt av tanken på att skapa ett väldoftande monument över kärleken till Boy.

Ingen av sex systrar överlevde till vuxen ålder

Monumentet blir dock snarare ett monument över kärleken till Dimitri än till kärleken till Boy …Dimitri blir den första som Chanel släpper nära, den första som hon berättar om sin svåra uppväxt för … Alla andra, även Boy, har fått höra en påhittad version, full av lycka och framgång.

Chanels verkliga uppväxt är som tagen från Brontë systrarnas uppväxt (två av Brontë systrarna dog på grund av vanvård på en skola, deras änkling till pappa skickade dit dem). – Coco Chanel hade sex syskon, hennes mamma dog, hennes pappa lämnade flickorna till fattigdom och vanvård (och ren och skär barnmisshandel), och ingen av Cocos systrar överlevde till vuxen ålder. Även Cocos jämnåriga faster och bästa barndomsvän dog ung. Coco Chanel själv levde tills hon blev närmare nittio år.

Var gift med svensk prins

Varför höll inte förhållandet med Dimitri? Det verkar som om han hade pretentioner på att bli nästa tsar i Ryssland – och Chanel hade inga planer på att bli nästa tsaritsa. Hon var det parisiska modet personifierat. Däremot höll förhållandet till Dimitris syster Maria Pavlovna livet ut – Chanel hjälpte till så att Maria fick grunda att eget modehus för vackra broderier, Kitmir, som finns kvar i Paris än idag.

Svenskkoppling: Maria Pavlovna hade titeln prinsessa av Sverige och Hertiginna av Södermanland – hon var under en tid gift med den svenske prins Wilhelm, och Maria säger i boken att svenskar är världens tråkigaste folk! Svenskarna kan inte vara värre än ryssarna, som verkar vilja utrota allt som är vackert, roligt, flärdfullt, spännande…

Nära bli ingift i svenska kungahuset

Maria Pavlovna slutade sina dagar hos sin son Lennart Bernadotte på Mainau – där hon är begravd. Precis som sin bror Dimitri Pavlovitj. Han som inte gifte sig med Coco Chanel …

Tänk, så nära det var att Coco Chanel blivit ingift i det svenska (och ryska) kungahuset! Och tänk så många modefans som då hade vallfärdat till hennes sista vila på Mainau …

En biografi över en doft

Mademoiselle Coco och kärlekens doft är en biografi om en epok, en stad och ett modegeni – liksom en biografi över så många exilryssar som skapar sig ett nytt liv i Paris.

Och givetvis är det en biografi över en doft, med massor av intressanta studiebesök längs vägen – bland annat i Grasse, de franska parfymernas mecka, som det är härligt att återvända till i litteraturens värld.

Det är inte många episka historiska kärleksromaner som innehåller rafflande dialoger om syntetiska molekyler!

Skriven 2020-09-29

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners