UTSÖKT – lika njutbar som en välkomponerad trerättersmeny med avec

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Délicieux
Regi: Eric Besnard
Skådespelare: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquédec, Christian Boulette
Land: Frankrike
År: 2021
Genre: Drama, Historia, Komedi
Längd: 112 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Matlagningskonst av den högre skolan är inte bara för kungar och adel … 1789 startade den första restaurangen med läcker gourmetmat i utkanten av Paris. En trend var född. Det här är en utsökt film … på alla sätt.

Redan inledningen är en uppvisning par excellence av fransk, filmisk matpornografi. Den ena rätten efter den andra, var och en mer frestande och mer uppfinningsrik och mer glänsande än den förra, bärs in i en stilig procession av lika stiliga och välklädda servitörer. Mat ska även avnjutas med ögonen. Adelns långa sittningar är inte en “all you can eat buffet” där man vräker i sig, utan ett långt och långsamt och smakfullt skådespel, där alla rätter spelar en roll.

Tryffeln som sätter krokben

Det är en liten bakelse med potatis och tryffel som får stjärnkocken Pierre Manceron att falla från sin avundade position som adelsfavorit – eftersom “alla vet” att potatis och tryfflar bara är för grisar. Sedan dess har tryffel blivit dyr trendmat – och även potatisen lär ha fått en renässans.

Modernt och närodlat, utan kanel och saffran

I förskingringen, med sin unge son och en kvinna som vill läras upp till kock, sker så småningom matmagi. Utan dyra, exklusiva, trendiga kryddor som kanel och saffran. Ja, det låter som om den franska adeln firade svensk jul året om … Idéerna som Manceron saluför, om närodlat och ekologiskt och att ta vara på traktens egna smaker och primörer som är i säsong, är synnerligen moderna.

För att uppskatta fin mat krävs en äkta gourmand

Mancerons före detta herre uttrycker sin skepsis till att kreti och pleti ska få lov att äta gourmetmat. Borgare och bönder och förbipasserande regementen med officerare och soldater … De begriper sig väl inte på haute cuisine?! För att uppskatta fin matlagning så krävs det att man är en äkta gourmand med äkta, adliga smaklökar som förstår finess.

En teori som härskar än idag – därför har vi matkritiker som ska upplysa oss om vilka trender som gäller och vilka restauranger som har gjort sig förtjänta av Michelinstjärnor. Samt vad vi ska känna och vad vi ska uppleva när vi går dit.

Matmagi på hög nivå

Det här är matmagi på hög nivå, och kostymdrama med komiska undertoner. Visst har man tagit sig lite friheter med historien – bland annat så uppfinner den kvinnliga kocken pommes frites redan anno 1789 – men på det hela taget är filmen lika njutbar med sina tre akter som en välkomponerad trerättersmeny med avec.

Utsökta skådespelare, utsökt foto, utsökt sensmoral. Kort sagt: en delikat film!

print

Våra samarbetspartners