FANTASTISKA VIDUNDER OCH VAR MAN HITTAR DEM (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Harry Potter-världen. USA, 2016
Regi: David Yates
I rollerna: Eddie Redmayne, Ezra Miller, Colin Farrell, Katherine Waterston, Ron Perlman, Samantha Morton, Gemma Chan, Jon Voight
4K UHD, 3D Blu-ray, Blu-ray, DVD
(Warner Bros)

BETYG: FYRA

Tips: Se om som uppladdning inför Fantastic Beasts – The Crimes of Grindelwald!

Det är ett fantastiskt stort nöje att besöka filmens magiskt förhöjda New York!

Här serveras en fantasifull och stämningsfull vision av den jazziga förbudstiden på 1920-talet. Det här är elegant kostymdrama, Fitzgeralds Jazz Age och Gotham-mörka actionögonblick, allt i ett paket!

Det här är den bästa “Harry Potter” filmen någonsin. Och Harry Potter är inte ens med!

Huvudpersonen Newt Scamander (spelad av Oscarsvinnaren Eddie Redmayne) är betydligt mer sympatisk än Harry Potter och han är inte någon utvald hjälte som alla andra ska skydda med sina liv. Han är helt enkelt en vanlig kille som gillar djur väldigt mycket — den magiska världens svar på David Attenborough. För den magiska världen är inte trevligare än den vanliga mugglarvärlden, magiker är ännu värre när det gäller att utrota alla djur.

När Newt säger att han skriver en bok om magiska djur säger andra magiker “An extermination guide?”.

Precis som vanliga människor blir magikerna inte intresserade av djuren förrän de ser att de kan användas till något, till deras egna syften. Både goda och onda.

Det allra farligaste djuret är inte ett magiskt djur som Newt upptäckt, nej, det är människorna som är farligast. Och den kraft som bor inne i en människa som blivit misshandlad och missförstådd hela sitt liv.

Så föds en Lord Voldemort. Eller här: så föds en Obscurus.

J.K. Rowlings vision av den amerikanska metropolen är inte bara lättsam och skojig och underhållande, här finns häxförföljelserna i Salem representerande, liksom grov barnmisshandel och vansinniga och makthungriga politiker. Både bland magikerna och mugglarna.

Vi får också reda på att amerikanerna är mycket mer elitistiska än sina brittiska magiska motsvarigheter — det är amerikanerna som tror starkt på klassamhället. Du ska inte beblanda dig med de som är mindre värda. En magisk person får inte bli vän med en icke-magisk person och två personer från de olika klasserna får absolut inte bli förälskade och gifta sig, en amerikansk magi-lag som Newt Scamander med rätta kallar bakåtsträvande.

Filmens vackraste kärlekshistoria är mellan en icke-magisk väldigt vanlig man och en magisk tjej som ser ut och låter som Marilyn Monroe. Slutkyssen i regnet under ett magiskt paraply har drag av romantiska Paraplyerna i Cherbourg. (Det är också intressant att få reda på att om du har en trollstav behöver du aldrig bli blöt! Trollstaven kan utvecklas till ett paraply! Det här var Eddie Redmaynes idé under inspelningen. Den här filmen är alltså den första i vilken vi får se trollstavsparaplyer “in action”).

De mest sympatiska karaktärerna i filmen är Newt Scamander och hans magiska djur. Den busiga, näbbdjursaktiga Nifflern blir snabbt en publikfavorit, liksom Pickett, en Bowtruckle som påminner om Baby-Groot.

Duon magizoologen Newt Scamander och Jacob Kowalski — en mugglare som älskar att baka — är helt enkelt “a match made in comic heaven”. Tillsammans ser de ut som ett modernt Helan-och-Halvan-par som förflyttats till en alternativ version av 1926.

Kowalskis reaktioner på allt magiskt han får vara med om speglar reaktionerna som man hoppas få från publiken — han ooohar och aaahar och är så imponerad och överväldigad av den här nya världen! Och han konstaterar att han inte drömmer eftersom hans hjärna aldrig skulle kunna hitta på så mycket fantastiska saker, ens i en dröm!

Nej, det är bara att imponeras av J.K. Rowling ännu en gång, hennes fantastiska hjärna fyller ut ett helt universum med myriader av detaljer, och allt hänger ihop. (Star Wars, som tar mycket inspiration från Harry Potter världen, och som håller på att utvecklas till “space-Harry-Potter”, håller däremot på att falla samman, samtidigt som olika viljor drar åt olika håll). När man har skapat en värld måste man hålla sig till de fantastiska reglerna, och först därefter kan vad som helst hända.

Fantastic Beasts and Where to Find Them är en lyckad och lockande start på en ny filmserie i magins tjänst — och i nästa film utlovas mycket mer Johnny Depp. Och förhoppningsvis ännu fler intriger med magiska näbbdjur?!

skriven 2018-11-12

print

Våra samarbetspartners