JONAS JONASSON : PROFETEN OCH IDIOTEN – med en glad Forrest Gump-figur genom historien

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Polaris
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 400
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-15

Hundraåringen… har blivit succéfilm med Robert Gustafsson i titelrollen, och i sommar kan historien även avnjutas som enmansföreställning med Claes Malmberg på Tjolöholms slott. Boken blev den mest sålda i Sverige 2010 och är översatt till ett tjugotal olika språk.

Blir debuten en succé är det lätt att vilja upprepa sig, och detta är sjätte gången gillt för Jonas Jonasson. Och dessutom den bok som är mest lik debuten Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann … En glad “Forrest Gump romp” genom historien med en Forrest-Gump- liknande person vid namn Johan i huvudrollen.

Fast här är inte livet en chokladask. Det är istället en räcka av exklusiva femrättersmenyer gjorda på dyrbara och lyxiga råvaror, som serveras med ännu dyrbare och lyxigare viner till. Ja, Årets kock i Sverige 2020, tillika regerande världsmästare med det svenska kocklandslaget, har varit med och spökskapat Johans läckra menyer så att de ska vara trovärdiga anno 2011.

Vad minns du från 2011?

Men hur mycket minns du (om du minns något alls) när det gäller året 2011? Vad åt man? Vad drack man? Vilken musik lyssnade man på? Vilken film kammade hem en Oscar för bästa film? Vilken blev den mest sålda boken i Sverige? Vem var FN:s generalsekreterare? Vem var premiärminister i Storbritannien? Vem var president i Ryssland? Hur gick det i VM-finalen i ishockey?

Ja, om du är från Finland är sannolikheten stor att du kan svara åtminstone på den sista frågan. Är du svensk hockeyfanatiker har du absolut och patriotiskt dränkt minnet i Absolut Vodka och mumlar “Don‘t mention Bratislava!“ om någon utifrån försöker ta upp ämnet. (Sverige – Finland finalen i Bratislava slutade 1 – 6. Till Finlands fördel).

Det finns fler kända nummer från 1900-talet

Hundraåringen … täckte en del historia som man kände igen från 1900-talet – inte för att man varit med om det, men det är så känt att man utan tvekan känner igen det. Det är som popstjärnan Madonna. Man känner igen henne oavsett om man diggar hennes musik. Man känner igen hennes mest kända nummer. Men 2011 … Ärligt talat, det Jonasson nu ska parodiera, där känner man inte igen mycket.

Putin som lustig tomte före 24 februari 2022

Det hade varit kul med en parodi på 2022 – stackars Moderaterna vad ska de nu göra när Socialdemokraterna tar alla deras valfrågor och gör allt för att driva igenom dem innan valet. Som att gå med i NATO och att ge moltom till försvaret (skit i om det blir något över till något annat).

Putin anno 2011 verkar vara en lustig tomte. Det vet vi nu att det är han absolut inte. Boken verkar vara skriven före 24 februari 2022.

Och det man minns mest från 2011, tragedin på Utöya, Norge, det alluderas det inte ens till i boken. Kanske för att det inte passar in i den allmänt putslustiga tonen av farsartade infall?

Drömmen om att bara dra iväg lever upp igen

Handlingen är, som i så många av Jonas Jonassons böcker, baserad på omaka vänskap och drömmen om att bara dra iväg. Och så händer det saker när de omaka personerna drar iväg, händelser och episoder staplas på varandra, ofta utan att spela någon större roll i sammanhanget. Hela vägsträckan i Tyskland hade man kunnat kapa, utan att man hade saknat ett dugg.

Tre personer som inte känner varandra sedan tidigare lämnar Stockholmsområdet och åker iväg på en lång road trip genom Europa, och sedan blir det en flygtripp till ett hittepåland i Afrika.

En kock, en profet och en internetspecialist

Johan är mästerkock och kallas för “idioten” av sin bror (som gör karriär på svenska ambassaden i Rom), Petra är uttråkad högstadielärare och självutnämnd domedagsprofet,… och sist i trion har vi den sympatiska Agnes, en lilahårig pensionär om kan allt om internet. Hennes analyser av internets psykologi är helfestiga och spot-on.

Hade boken bara handlat om Agnes eller hade hon fått ett gäng med likasinnade med sig på resan, hade det varit trivsam läsning. Lite som Catharina Ingelman-Sundbergs smarta böcker om pensionärsligan som rånar välbeställda och ger pengarna till de behövande, när välfärden skärs ner. Under bokens gång hinner Agnes bland annat med att grunda sjukhus i Afrika och att råna internets mer blåögda användare på en halv miljard. Alltså: en halv miljard i dollar. Inte kronor.

Barack Obama gillar svensk ost (?!)

Petra är den mest påfrestande och minst intressanta karaktären – vilket författaren tycks ha märkt, för hon blir nästan utskriven ur boken innan den är klar (inte en sekund för tidigt), medan Agnes växer med uppgiften och Johan blir involverad i allt mer långsökta intriger. Som att hans biologiske far är diktator för ett hittepåland som Johan ska få ärva.

Det finns också en lång intrig med Västerbottensost, som tydligen Barack Obama gillar, därav osten på omslaget.

Vem kommer till sist att bli “The Big Cheese“ och vem sitter kvar med paraffinen runt ostkanterna? Det är inte svårt att gissa.

Som en gammaldags moralsaga

Profeten och idioten är som en gammaldags folksaga där ödet belönar den snälle, korkade brodern, medan den smarte och egoistiske brodern åker på däng. Både bokstavligen och bildligen.

Nackdelen med berättandet är att det är full gas hela tiden, utan någon variation i ton eller tempo, och utan någon tid för läsaren att vila i berättelsen eller att begrunda någonting alls. Hela tiden hålls en putslustig ton, vilket inte alltid passar till själva händelserna. Det är inte speciellt kul att någons pappa dör av en hjärtinfarkt för att han blivit misstänkt för internetbedrägeri (som han är oskyldig till ) och det är inte alls kul att läsa om en katt som begår självmord genom att hoppa från en balkong på fjortonde våningen – det är bara ett sådant där smaklöst skämt i farten.

Raka puckar eller smält is?

När det gäller uppfräschningen av kunskaperna i modern historia … så vacklar den. Vad är sant och vad är påhittat? Det enda som är säkert är väl att Finland spöade Sverige rejält i VM i ishockey 2011. Resten är luddigt.

Gillar Obama ost? Eller är han laktosintolerant? Ingen aning. Hur mycket av de afrikanska intrigerna är verklighetsbaserade? Hur mycket är en ren skröna? Men Vermont ligger i alla fall i USA och Sundvall ligger i Sverige … Allt annat kan mycket väl vara poetisk licens från författarens sida, i denna resa genom historien.

Alla som jagar trion ger upp … eller

Och man får helt enkelt svälja att alla som jagar trion genom boken ger upp … Säpo, Interpol, ryska maffian … Att Säpo slutar jaga misstänkta när de lämnat Stockholmsområdet … Mja. Okej. De har kanske drabbats av så många nedskärningar att de inte har råd med långa biljakter. (Det är dyrt med bensin.) Men ryska maffian lär väl aldrig ge upp att jaga någon som lurat dem på en halv miljard? En halv miljard i dollar, alltså. Inte rubel.

Vem vet, det kanske blir en uppföljare med fler andlösa jakter och hittepåfakta från historien? Det kanske är halvmiljardskuppen i dollar mot ryska maffian som gör att Sverige måste gå med i NATO …? Det är bara att fila till historien lite.

print

Våra samarbetspartners