DICK HARRISON : HERRENS ÅR 1400 – pusseldeckare och spionthriller där allt kan hända och vända innan finalen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Ordfront Förlag
Genre: Historiska deckare, Kriminalromaner
Antal sidor: 333
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-15

Ryssar som sysslar med människohandel, mäktiga män som till varje pris försöker dölja att de går till prostituerande, främmande stormakter som placerar spioner på Gotland, en kapprustning som sker i det fördolda under fredliga tider, en missnöjd pöbel som kastar gatstenar på ordningsmakten, diplomatiska förvecklingar kring internationella handelsavtal … Ja, ni hör ju. Livet anno 1400 är så annorlunda mot livet idag …

Eller också inte. Sekelskifte som sekelskifte. Visst känner man igen optimismen – aldrig har världen varit så internationell, så fredlig, så färgsprakande, så framåtskridande och så full av möjligheter som just nu! Vare sig man skriver 1400 eller 2000 — människorna som levde detta år, levde ju i den modernaste av alla tider. Och året 1400 verkar ha varit speciellt lovande för folket i Nordeuropa.

Sidentyg bytes mot får, några bud?

Efter ett decennium av krig och sjöröveri så börjar man äntligen hitta tillbaka till fredliga förhållanden. Det finns mycket lukrativa planer för internationellt handelsutbyte och gotländska affärsplaner som omfattar de senaste lyxiga tygerna från kontinenten. Frågan är bara vad Gotland har att erbjuda i utbyte. Får? Fårtalg? Fårskinnsfällar? Nä, det blir knappast någon storsäljare på kontinenten, vare sig då eller nu.

Vinpimplande och mansplaining

Det här är den tredje boken med Thierry av Liège i huvudrollen, en deckare som gärna kopplar av med ett glas vin efter en hård dags slit. Hans sidekick Folkwin, som är svensk (inte gute), personifierar begreppet “mansplaining” 620 år innan uttrycket trendade. Folkwin är manna från himmelen som comic relief — och som leverantör av “exposition” när det gäller historiska fakta och historiskt skvaller som läsaren bör känna till.

Mordbrand och mullvadar

Tredje gången gillt — och nu hettar det till om öronen på allvar. På mer än ett sätt. Thierry av Liège får en mordbrand att lösa. Offren var alla ryssar, som ingen på Gotland verkar sörja. Frågan är inte vem som velat döda dem, utan vem som faktiskt gjort slag i saken, och hur man ska ta sig ur en eventuell diplomatisk kris. Vad gjorde ryssarna på Gotland — och vem eller vilka var de inblandade med? Att hitta mullvaden på Gotland är som att leta efter en nål i en höstack.

En skrämmande aktuell tidsresa

En resa med Dick Harrison till Gotland liknar inget annat – och detta är dessutom en tidsresa, till en tid som är skrämmande aktuell. Gör mänskligheten aldrig några framsteg? Förutom att vi numera har potatischips på menyn?

En traditionell pusseldeckare kombineras med en spionthriller och en lärorik historisk exposé över vardagslivet på Gotland. Allt kan hända och allt kan vända … innan det är final.

print

Våra samarbetspartners