SOFIE SARENBRANT : SJÄLSFRÄNDEN – starkt och sorgligt i sommarens stora “feelbad” bok

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bookmark
Serie: Emma Sköld (del 10)
Genre: Deckare
Antal sidor: 444
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-24

Sommaren är kort, hösten kommer snart … I en av årets största sommardeckare är det höst i Stockholm, men Sofie Sarenbrants hjältinna Emma Sköld hinner inte njuta av den färgsprakande utsikten från Västerbron eftersom hon ser att någon tänker hoppa från bron och ta ett litet barn med sig i fallet …

Det här är tioboksjubileum för Emma Sköld. Sofie Sarenbrant har skrivit betydligt fler böcker än så, men Emma Sköld böckerna är de mest populära. Fyra miljoner sålda böcker i sexton länder. Årets deckarförfattare 2019 och 2020. Det har lönat sig för Sarenbrant att skapa en serie och att inte ha ihjäl (nästan) alla sina karaktärer i en enda roman.

Egna upplevelser inspirerar och engagerar

Sarenbrant återkommer hela tiden till egna ögonblick och upplevelser. Ett självmordsförsök från Västerbron har hon själv bevittnat. Tonårsrån har hänt i närheten. Intriger med mobbing i skolan och hur det är att känna sig ovälkommen på arbetsplatsen (Emma Sköld gled aldrig in på någon räkmacka) är självupplevda. I alla fall känslorna. Sarenbrant återkommer hela tiden till “feelbad” ämnen, och använder sina deckare för att föra ut samhällskritik, precis som Sjöwall & Wahlöö på sin tid.

Var – och när – befinner vi oss?

Historien hoppar mellan olika tidsplan, men Sarenbrant lyckas ändå göra det tillräckligt pedagogiskt så att läsaren inte tappar bort sig när det gäller var – och framförallt när – vi befinner oss i historien.

Emma och Nyllet är vid det här laget kända och älskade karaktärer för alla som följt dem i nio böcker. Hur realistiska är intrigerna? Ibland verkar det som om Emma har lite väl nära kontakt med sin syster. Historien med Gunnar och Emma tar över lite i slutet — vi får följa Gunnar från rymning, via mötet med före detta kollegan Karim, till mötet med Emma.

Manipulation, makt och hämnd

Återkommande teman är manipulation, makt och hämnd. Skulle alla trådarna ha lösts upp så smidigt i verkligheten? Kanske inte, men läsarna hade förmodligen inte uppskattat ett “vet ej” eller en total cliffhanger som ska få sin upplösning någon annan gång. Det blir ett slags slut.

Starkt och sorgligt. I sommarens stora “feelbad” bok.

print

Våra samarbetspartners