MINIONER: BERÄTTELSEN OM GRU – om hur allt började

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Minions: The Rise of Gru
Regi: Kyle Balda, Brad Ableson
Originalröster: Steve Carell, Pierre Coffin, Alan Arkin, Taraji P. Henson, Michelley Yeoh
Premiär: 2022-07-01
Betyg: 3

Så var det dags för den femte upplagan av Dumma mej-serien eller kanske andra delen av Minioner-serien. Hursom serien började ju med Dumma mej där mästerskurken Gru gör allt för att bli den mest omtalade skurken genom tiderna. Till sin hjälp har han sina trogna medarbetare Minionerna. Efter det att filmen kom 2010 har Minionerna blivit oerhört populära framför allt inom handeln med all sin merchandise. Man kan väl säga att birollerna har fått huvudrollen.

Efter Dumma mej 2 har det i stort sett kommit en ny film vartannat år med antingen Gru eller Minionerna i huvudrollen. Dock blev det ett avbrott på grund av pandemin. Dagens film Minioner: Berättelsen om Gru har ju legat i malpåse ett tag då filmbolaget gjorde som bolaget bakom Top Gun 2 – avvaktade. Sedan kan man också nämna att det kommer en Dumma mej 4 2024. Ändå har jag då inte gått in på alla kortfilmer som släppts på senare år…

Drömmer om att bli en del skurkgänget

När vi denna gång åter möter Gru och hans Minioner är Gru i de tidiga tonåren och det är mitten på 70-talet. Byxorna är utsvängda, håret växer vilt och discon pumpar ur högtalarna. Mitt i allt detta dyrkar Gru skurkarna i Vicious 6 och drömmer om att en dag bli en del av dem. Vicious 6 har fullt med egna problem inom gruppen och gör sig av med ledaren Wild Knuckles till Grus stora förtret. Men nu ser han en möjlighet att bli gruppens nya medlem…

Valuta för pengarna för kända (röst)skådespelare

På tal om Vicious 6 så hade detta gäng förtjänat en egen film. Vad sägs om denna line-up:
Alan Arkin som Wild Knuckles, gängets sparkade ledare
Taraji P. Henson som Belle Bottom, gängets nye ledare
Jean-Claude Van Damme som Jean Clawed, gängmedlem med en gigantisk hummer klo
Lucy Lawless som Nunchuck, gängmedlem som är nunna med förkärlek till nunchucks
Dolph Lundgren som Svengeance, gängmedlem som är en fena på rullskridskor
Danny Trejo som Stronghold, gängmedlem som har stora metalhänder
Russell Brand som Dr. Nefario, hjälpande skivaffärsbiträde/galen vetenskapsman

Varje scen med dessa ger föräldrarna valuta för pengarna. Jodå filmskaparna har verkligen sett till att de äldre följeslagarna år massor av igenkänningar med den rika 70-talsnostalgin och flirtar till filmer från samma period…

Filmen är underhållande men detta är mer en film om Gru än om Minionerna.

print

Våra samarbetspartners