GRINCHEN (The Grinch)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Yarrow Cheney och Scott Mosier
Originalröster: Bendedict Cumberbatch, Rashida Jones, Kenan Thompson, Cameron Seely, Angela Lansbury
Svenska röster: Andreas Nilsson, Evelina Sjöström, Dick Eriksson, Jennie Jahns, Rachel Molin

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-11-09

Det är aldrig för tidigt att bli irriterad på julen. Och julfilmerna kommer allt tidigare för varje år som går!

Den underliga filmen The Nutcracker and the Four Realms kom redan i oktober, Grinchen väntar i alla fall tills november för att inta biograferna och drömma om en grön jul.

Theodor Geisels (alltså Dr. Seuss) älskade amerikanska barnboksklassiker How The Grinch Stole Christmas har adapterats många gånger, den har blivit kortfilm, långfilm och musikal, och nu är det dags för en tecknad långfilm serverad av Illumination — känd för att skapat Dumma mej filmerna och Minionerna — att sätta tänderna i det gröna, julhatande monstret.

Rösterna är en stor del av en filmupplevelse, och man måste verkligen säga att Benedict Cumberbatch gör en riktigt bra roll som Grinchen i originalversionen. En massa kändisar dyker upp både i stora och små roller, från Angela “Miss Marple” Lansbury till Rashida Jones.

Det finns några bra moderniseringar och uppdateringar och förändringar i den här versionen av Grinchen.

Grinchen har en hund som heter Max som han verkligen älskar och hunden kan verkligen konsten att köra med sin husse. Det är ju bara att göra hundögon … så smälter husse!

Grannen, som är en stor hundälskare, påpekade förnumstigt att alla älskar någon, så klart att Grinchen också har någon att älska, nämligen sin hund. Som största kärlekshistoria i en film är det inte mycket man kan klaga på!

Hunden Max älskar också Grinchen så där förbehållslöst som bara hundar kan älska (och han bryr sig inte alls om att Grinchen fuskar när de spelar schack).

Snart får Grinchen ännu ett husdjur och det är en missanpassad ren … Som Grinchen har tänkt sig ska dra släden, när han klär ut sig till jultomten och stjäl julen.

En mycket positiv uppdatering i den här filmen är att Cindy Lou Who (Cameron Seely, The Greatest Showman) har en hårt arbetande singelmamma (Rachida Jones) som förälder — och lilla Cindy tänker göra en Nightmare Before Christmas och kidnappa jultomten … allt för sin mammas skull!

Givetvis kolliderar Grinchens och Cindys planer!

Filmen är otroligt snyggt animerad och en extra maffig upplevelse i 3D IMAX.

Liksom Charles Dickens A Christmas Carol — som är den första bästsäljande berättelsen om en sur julhatare som omvänds — så är det här en klassisk historia att återkomma till gång på gång i olika versioner.

Här finns så mycket slapstick och så mycket icke-verbal humor att även de allra minsta barnen håller intresset uppe under hela den långa tecknade filmen. Betyget blir högt från målgruppen.

Det här är definitivt den bästa Grinchen hitintills. Benedict Cumberbatch ger rollen ett allvar som den inte haft tidigare, man förstår att innerst inne är Grinchen inte ett monster utan en Scrooge. Och en Scrooge förtjänar en andra chans.

Det här är också den bästa julfilmen hitintills — men den sorgliga och ologiska The Nutcracker and the Four Realms bjuder ju inte på mycket motstånd.

Skriven 2018-11-09

print

Våra samarbetspartners