LAST SEEN ALIVE – Gerard Butler i tät thriller med vuxet (action)anslag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Brian Goodman
Skådespelare: Gerhard Butler, Jamie Alexander, Russell Hornby, Ethan Embry, Michael Irby
Premiär: 2022-06-17
Betyg: 3

Med realistiskt jordnära Greenland fick Gerard Butler en lite oväntad hit förankrad i det dystopiska för två år sedan, och nu fortsätter han på samma spår. Typ. Eller vad sägs om en mogen, men ändå tät thriller om en helt vanlig man som kastas in i en extrem kris de flesta av oss lyckligtvis aldrig tvingas konfrontera? Utan att plötsligt bara förvandlas till en skoningslös vigilante med förmåga att ta livet av varenda avskum som kommer i hans eller hennes väg.

Tänk i termerna svettiga Kidnapped med Halle Berry minus skräckelementen eller kanske ännu hellre Spårlöst försvunnen i både holländsk och amerikansk tappning, så får ni en uppfattning om vad det hela handlar om.

Snokar runt och lägger ihop

Möt Will Spann. Hans äktenskap med Lisa är på dekis. De älskar fortfarande varandra, men hon orkar inte vara med maken för tillfället. Så nu är tiden kommen att spendera lite tid med föräldrarna för att rensa tankarna, och Will ställer upp på att köra henne till päronen. Dessvärre blir Lisa bortförd i samband med ett stopp på en bensinstation. Will söker i omgivningarna, men hon är uppenbarligen spårlöst försvunnen.

På detta stadium ringer den orolige maken polisen, men han nöjer sig inte med att bara passivt se på, utan börjar istället snoka runt och lägger så småningom ihop ett och annat.

Tvingas repa mod

Mer ska inte avslöjas av handlingen, men det är givetvis på det här stadiet som Will oundvikligen i sin desperation tvingas repa mod för att eventuellt rädda sin fru från att bli mördad. Samtidigt är han alltså ingen actionhjälte med oanade talanger för att ta folk av daga, vilket gör det lite lättare för helt vanliga fegisar och soffpotatisar att identifiera sig med honom.

Även om det nu trots allt är he-mannen Gerard Butler vi ser där på filmduken. Han var ju för sjutton Kung Leonidas i 300, och den bilden skakar man inte av sig så lätt. Men ändå.

Bad guys långt ifrån några korgossar

Fast ni förstår poängen. Det är en bra twist för ett inte alltför unikt upplägg, och i ärlighetens namn blir det här mer och mer spännande ju närmare upplösningen man kommer. Dessutom är the bad guys långt ifrån några korgossar, så det är givet att vår ovane hjälte kommer att råka illa ut.

Äktenskapskrisande adderar spänning

Sedan kan man ha åsikter om de flashbacks som ger klarhet i det äktenskapliga krisandet mellan Will och Lisa under thrillerresans gång, men det var faktiskt något jag kunde uppskatta. Särskilt som de faktiskt på något underligt sätt adderar till spänningen, snarare än saboterar den. Om inte annat får det en att bry sig om ifall om ifall de lever eller dör på ett helt annat sätt.

print

Våra samarbetspartners