ROBUST – glänsande skådespeleri med Gérard Depardieu i rollen som jobbig skådis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Robuste
Regi: Constance Meyer
Skådespelare: Gérard Depardieu, Déborah Lukumuena, Lucas Mortier, Megan Northam, Florence Janas
Premiär: 2022-10-28
Betyg: 3

En förkärlek för alkohol, ständiga mc-olyckor, våldtäktsanklagelser och inte minst starka ställningstaganden för Putin. Det finns onekligen mycket i den negativa vågskålen vad gäller Gerard Depardieu. Men ingen kan förneka hans talang framför kameran. Vilket ännu en gång bekräftas i Robust. Fast den här gången får han förstås svår konkurrens av unga stjärnskottet Déborah Lukumuena.

Georges är den åldrige jobbige skådisen som tröttnat och inte bryr sig nämnvärt om vare sig sin hälsa eller sitt jobb längre. Han slappar och slarvar med sina manus, har hjärtklappning, äter konstant och struntar i att använda löpbandet som hans läkare ordinerat honom.

Det kvinnliga adderar dimension

Fast nu ska det bli ändring av. Verkar det som i alla fall. För nu ska den knarrige gamle aktören begåvas med en vikarierande livvakt/dadda i samband med att den ordinarie är ledig. Så säger i allt fall den dramaturgi som stavas feelgood. Å andra sidan kan Robust inte direkt beskrivas som detta. Det här är trots allt inte En oväntad vänskap minus ett allvarligt handikapp även om livvakten ifråga både är svart och kommer från förorten. Samt icke minst är kvinna, något som adderar ytterligare dimension på upplägget.

Hittar en gemenskap

Samtidigt ska man komma ihåg att Robust är en relativt lågmäld sak. Inga stora känslostormar kommer direkt i dagen Däremot finns nyanserna i dialogen mellan Georges och Aissa. Eller rent av i det som inte sägs. Man förstår att dessa båda hittar en gemenskap trots sina enorma olikheter.

Är så här livet ter sig

Fast det här är också i hög utsträckning en uppenbar slice of life-skildrig. Det är så här livet ter sig för våra båda huvudpersoner precis just nu tycks manusförfattande regissören Constance Meyer vilja säga, och på den vägen är det. Även efter de har slutat umgås.

Skådespeleriet glänser

På det hela taget är Robust ett drama i lunkande avslappnande tempo som inte är särskilt dramatiskt, och det är vackert så. Typ. Fast så överdrivet engagerande är det hela kanske inte. Men skådespeleriet från de båda huvudpersonerna glänser som sagt, vilket räcker ganska långt.

print

Våra samarbetspartners