JURASSIC WORLD: DOMINION – nostalgi, friska fläktar och visuell ögonfägnad när dinosaurietrilogin avslutas

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Colin Trevorrow.
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern Jeff Goldblum, Sam Neill
Premiär: 2022-06-10
Betyg: 4

När King Kong rullade upp på biograferna 1933 refererade man till filmen som världens åttonde underverk, och inte utan fog. Filmen hade bara ena foten inne i ljudfilmen och med den tidens mått mätt var tekniken överväldigande. Det var givet att skulle få många efterföljare och nyinspelningar efter sig och fortfarande snart 100 år efter “the real deal” ser vi med jämna mellanrum King Kong apa sig nu på stor duk och med teknikens alla understöd.

När Jurassic Park kom 1993 blev reaktionen från publik och kritiker ungefär densamma som för 60 år sedan, stum eller öronbedövande beundran för vad som utspelades inför våra ögon. Livs levande dinosaurier stormade fram och det kändes som om vi hamnat i en tidsmaskin och landat 230 miljoner år tillbaka i tiden. Plötsligt blev alla intresserade av hur vår värld en gång såg ut och att det bara var 65 miljoner år sedan förfäderna till våra krokodiler gick ur tiden.

Människor och dinosaurier sida vid sida

Tillsammans med Emily Carmichael har regissören Colin Trevorrow skrivit manus till den tredje filmen i Jurassic World-trilogin, alltså efterföljaren till Jurassic World: Fallen Kingdom från 2018.

Fyra år har nu gått och och människor och dinosaurier lever nu om inte som en enda stor familj, så väl sida vid sida bägge parter, möjligen med insikten om att alternativen är begränsade.

Veteraner levererar nostalgi

Nåväl, storyn bibehåller sin moraliska kompass som snurrar allt fortare när filmens bad guy (givetvis en girig miljonär som visar sig vara en ulv i fårakläder) börjar laborera med en ny ras gräshoppor med förhistoriskt DNA. Något som våra hjältar och hjältinnor inte stillatigande kan ställa upp på.

Veteranerna Sam Neill och Laura Dern levererar nostalgi och Chris Pratt och Bryce Dallas Howard relativt unga friska fläktar när de kämpar i motvind för att rädda sin dotter spelad av mycket begåvade Isabella Sermon.

Med viss reservation en fyra

När man efter att än en gång blivit imponerad av den visuella ögonfägnaden och det genomgående hyggliga tempot måste man ändå tillstå att mycket faktiskt är uppvärmd skåpmat. Med detta inte sagt att den varken är smaklös eller vidbränd, men något nytt under solen hittar man knappast. Fast å andra sidan är filmen tillåten från 11 år, och då får den genast mera muskler. Med viss reservation, men med detta faktum i vågskålen får det ändå bli en fyra.

print

Våra samarbetspartners