KONG – SKULL ISLAND

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jordan Vogt-Roberts
I rollerna: Brie Larson, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John Goodman

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-03-10

Vid jämna mellanrum påminner Hollywood oss om att Kong fortfarande är kung i apornas rike. Det är nu 84 år sedan ur-Kong för första gången slog sej för bröstet och vrålade ut sin mäktiga stämma och flirtade med Fay Wray. Filmen kallades i reklamen för världens åttonde underverk och för sin tid kunde den ledigt backa upp påståendet. När Bruce Cabot var i Malmö i slutet av 60-talet (han hade en flickvän här) berättade han om det fascinerande jobbet med att agera och reagera på denna icke existerande jätteapa.

Efter King Kong kom söner, nyinspelningar, möten med Godzilla och diverse andra mer eller mindre ambitiösa försök att “cacha” in på denna odödliga skräckfigur som bara matchas av Frankenstein, Varulven, Dracula och Mumien ur det gamla gardet. Riktigt bra nyinspelningar (2005) och “magplask” (1976) får räknas som milstolpar. Det är glädjande att den nu aktuella “Kong: Skull Island”  tillhör den förstnämnda kategorin därför att regissören Jordan Vogt-Roberts har kopplat rätt grepp på historien och försöker inte låta den flyga högre än vingarna bär.

Handlingen tilldrar sej nu i slutet av Vietnamkriget men precis som i originalet står en expedition bestående av diverse karaktärer med olika mål och ambitioner i fokus. Alla tror att ön rymmer guld och gröna skogar men men den drömmen kommer naturligtvis att smaka apa. Egentligen behövs inga tyngre namn i de mänskliga rollerna så att fylla dem med Samuel L. Jacksons reaktionäre militär med hjärtat kvar i Vietnam och John Goodmans alltid karismatiske exepeditionsledare verkar bara som en bonus. Det är effekterna, den kreativa fantasirikedomen när det gäller att leverera en visuell ögonfägnad av floran och faunan på Skull Island. Tempot är högt men aldrig överdrivet vilket gör att man inte hinner sitta och sucka över att dialogen aldrig når Shakespearehöjder. Förr talade man alltid om lyckade popcornrullar och det verkar som om det vårats för ordet igen och här är det i så fall “bull’s eye”.

skriven 2017-03-09

print

Våra samarbetspartners