GODZILLA VS. KONG – fulländad teknik, men utan en vettig replik och engagerade skådespelare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adam Wingard
Skådespelare: Alexander Skarsgård, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Elza González, Demian Bichir
Premiär: 2021-05-26
Betyg: 2

Förvisso kallade Hollywood King Kong för världens åttonde underverk när filmen gick ut på världskartan 1933 men säkert anade ingen att apan snart 100 år senare fortfarande skulle vara still going strong.

Detsamma gäller förmodligen för den japanska Godzilla som kom mitt under kärnvapensprängningarna 1954 och nu alltså har huserat i Tokyo i 67 år.

En provkarta på vad Hollywood förmår

Om en av dessa urkrafter fyller en biosalong vad kommer då att ske om de kommer i luven på varandra. Det har de gjort flera gånger, och nu är det dags igen i Godzilla vs. Kong. Jag skall inte bry mig om att ställa den ena versionen mot den andra utan bara skriva enligt riktmärket “What you see is what you get”.

Att tekniken nu fulländat titanerna och ljudeffekterna förvånar ingen, och bänkar man sig bara för att få frossa i en provkarta på vad Hollywood förmår i dag och redan gjorde 1933, är allt gott och väl. I så fall har filmen med råge uppfyllt sina intentioner. Vill man däremot höra en vettig dialog och se skådespelare som inte bara markerar sin närvaro skramlar bara tomma tunnor.

Utan en vettig replik

Regissören Adam Wingard verkar vara helt nöjd med att tillfredsställa sin förmodade målgrupp med att fylla upp bioduken till max med specialeffekter, och låta Alexander Skarsgård och den mänskliga omgivningen hantera dialogen bäst den kan.

Det är möjligt att Wingard tänker i logiska banor, men för mig kompenserar inte två timmars visuell kreativitet utan en vettig replik och engagerade skådespelare en hel film.

Skriven 2021-05-26

print

Våra samarbetspartners