JACK CHALLONER : BARNENS UPPSLAGSVERK: EXTREMVÄDER – spännande resa i vädrets tecken för alla vetgiriga och nyfikna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hurricane and Tornado
Förlag: Lind & Co
Översättare: Shu-Chin Hysing
Genre: Miljöproblem & gröna frågor
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 72
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-04-27

1495 drabbar en orkan Christofer Columbus skepp utanför ön Hispaniola. 1559 sänker en orkan nästan alla 74 spanska skepp som är på väg för att ta tillbaka Florida. 1588 drabbar en våldsam storm den spanska armadans skepp som är på väg för att invadera England … Vem vet, om det inte hade varit för extremväder kanske vi hade pratat spanska både i England och i Florida?

I brist på en meteorolog duger en tallkotte lika bra …

Folk har alltid pratat om vädret. Folk har alltid försökt förutspå vädret. Till exempel: Om ekorrarnas svansar är extra yviga, så blir det en hård och kall vinter. Eller: Om tallkotten är öppen så blir det torrt väder, är den stängd så blir det nederbörd.

Ekorrtipset är vidskepelse, det stämmer inte. Men kotteprognoser stämmer fortfarande. Ha en kotte i trädgården eller i balkonglådan – och låt den tala om för dig om du behöver ta med paraply eller inte när du spatserar iväg på promenad.

Dyrkan för lyckad odling

Kottar i all ära. Om en sten är varm, så betyder det att solen skiner på den …

Det sägs att Stonehenge byggdes för att dyrka solen. Så många olika religioner har haft viktiga solgudar att offra till. Inkafolket byggde upp sitt samhälle kring sin solgud.

Mayafolket offrade till regnguden Chac. Som skulle skicka lagom mycket regn. Torka = dålig skörd. Oväder = dålig skörd. Lagom är bäst.

Betingelserna för lyckad odling har fortfarande inte ändrats.

Från hagelstormar till dimma och smog

Extremväder är ett ord som omfattar så skilda företeelser som åskväder, tornador, hagelstormar och dimma och smog.

Här får vi följa de mest extrema extremväder – och klimaten – från polarklimat till värmeböljor. Hur klarar sig människor, djur och natur under extrema förhållanden? Och hur kan vi förutsäga väder idag? Här finns allt från orkanjägare till pionjärer i rymden — och utvecklingen går ständigt vidare.

En resa genom tid och rum för alla vetgiriga vädernördar

Det här är en spännande bok för alla vetgiriga och nyfikna, rikt illustrerad med färgfoton på varje sida. Den tar oss med på en resa genom alla sorters väder, på alla möjliga platser på jorden, både för länge sedan och i närtid.

Håll i hatten – det här är en minnesvärd resa för hela familjen!

print

Våra samarbetspartners