FREE GUY – actionpackat med knasiga stunts, humor och lyckad romantik ihoprullad till ett och samma paket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Shawn Levy
Skådespelare: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar, Joe Keery
Land: USA, Kanada
År: 2021
Genre: Action, Äventyr, Komedi
Längd: 115 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: 20th Century Studios
Betyg: 4

Free Guy är en Truman Show för gamergenerationen. För ärligt talat … vem följer idag såpor? Det nya är ju att leva ut sina fantasier och sina sanna jag genom avatarer. Något som bland annat Ready Player One och de nya Jumanji-filmerna utforskat med varierande djupsinnighet. Men … allt det där handlar ju om själva spelarna, deras drömmar och ambitioner … Alla de andra i spelet då? Alla NPCs? Non player characters? Som bara upprepar samma saker, samma repliker, samma handlingar, gång på gång? Har inte de också hemliga drömmar och ambitioner? Har inte de också ett hemligt liv bakom kulisserna?

Där går vi in på DisneyPixars Toy Story och Röjar-Ralf-område. Vad händer när dörren till lekrummet stängs? Vad gör leksakerna då? Vad händer när alla spelarna går hem från arkadhallen? Vad gör spelkaraktärerna då? I fallet med Röjar-Ralf i spelet “Fix it Felix” så var han inte nöjd med att vara spelets skurk — han ville så gärna bli hjälte! Den som bygger och får applåder!

Måndag hela veckan – med bankrån efter bankrån

Guy, som är huvudpersonen i filmen Free Guy, är inte en skurk med hjälteambitioner. Han är inte heller en hjälte med hjälteambitioner. Han är helt enkelt en NPC i spelet Free City. En bakgrundskaraktär som är nöjd med livets rutiner och “måndag hela veckan” och alltings förutsägbarhet.

Som att beställa exakt samma kaffe varje dag och glatt gnolande ta sig till jobbet och heja på alla (ungefär som Legogubben i Legofilmen som sjungande hävdar att “Everything is awesome“) och att exakt säga sina rutinmässiga repliker till alla som kommer in på banken. En bank som blir rånad gång på gång på gång …

För så är livet i Free City. Folk kommer dit för att råna banker, skjuta folk, sno lyxiga sportbilar och leva rullan. Folk med solglasögon (alltså spelarna i spelet) gör alltid som de vill, konstaterar Guy. De är ett helt annat folkslag …

Kärlek vid första ögonkastet

Guy har en hemlig ambition – att träffa sin drömtjej. Och en dag ser han henne på gatan. Hon har solglasögon. Hon heter Millie. Hon är från Det Andra Folket. Men han tar chansen och närmar sig henne … Och ljuv Mariah Carey musik uppstår, glass med bubbelgumssmak intas och uppdrag efter uppdrag avklaras, med massor av coola strider och en gnutta romantik.

Kärleken till Millie får Guy att utveckla en personlighet, och han blir medveten. Något som börjar sprida sig till fler karaktärer, fler och fler NPCs börjar fråga sig om livet inte har mer att erbjuda än vad de en gång blivit förprogrammerade till …

Omprogrammerar själv sin livshistoria

En söt liten sidohistoria (blinka och du missar det) handlar om en barista som lär sig göra kaffe som inte står på menyn, och till och med te (!), och ett blont bombnedslag som slutar upp med att vara trofébyte för killar med solglasögon, och skriver en avhandling om patriarkatet och blir ihop med nyss nämnda baristatjej (som kanske öppnar en tesalong för grönt, hälsosamt te).

Små, små blinkningar genom hela filmen är till för att påminna oss åskådare om att vi alla har blivit “programmerade” på ett eller annat sätt – hur vi ska vara, hur vi ska se ut, vad vi ska göra …
Men tänk om …?!
Tänk om det inte finns några begränsningar?
Tänk om … det inte ens finns någon bank?

Skapar en fredlig utopi för alla karaktärer

Guy jobbar vidare tillsammans med Millie för att nå ett bankfritt och rånfritt utopia för alla NPC:s, innan spelet Free City släcks för gott. Vi har alltså samma tickande klocka här som i Röjar-Ralf filmerna. Samtidigt jagar Millie bevis för att visa att en ondskefull spelutvecklare snott hennes spel och hennes kod och byggt Free City ovanpå …

Actionpackad som en tripp med Doctor Strange

Free Guy är en film som är actionpackad och full av knasiga stunts och sensationella effekter. Eftersom programmerare kan göra precis vad de vill med världen ser filmen stundtals ut som Inception … Ja, ett tåg rusar fram mitt i gatan och trappor och byggnader flyttar på sig hipp som happ … Det är fritt fram att vika och vända på verkligheten likt Doctor Strange på magitripp!

Men mest av allt är Free Guy en riktigt lyckad och rolig romantisk komedi, vilket inte växer på träd. Ryan Reynolds är mästare på deadpan humor och metakvickheter, och i väntan på nästa Deadpool… införskaffa Free Guy, den håller för många omtittningar och många skratt!

En härlig leading lady – som programmerat sig själv

Filmens leading lady Jodie Comer är ett fynd. Det är hennes första långfilm, hennes första actionscener, hennes första möte med greenscreen … och hon hanterar allt som ett fullblodsproffs. Hon spelar både verklighetens Millie och spelvärldens Millie, med kodnamnet Molotovgirl.

Verklighetens Millie är en programmerare och ett datorgeni, som ofta har det långa håret uppsatt i en söt, blond, slarvig tofs, och hon gillar att vara iklädd stora, bekväma, randiga ylletröjor. Hon bor i en bohemisk, trivsam röra, som har en helt annan look än livet i det glassiga och polerade spelet.

Vacker och tuff actionkaraktär

Millie i spelet har kortare rött och svart hår, solglasögon, rustning, vit skjorta, halsduk, rejäla stövlar och rejäla långbyxor med knäskydd. Här pratar vi alltså vacker och tuff actionkaraktär designad av en kvinnlig programmerare – hon är långt ifrån tjejen i Jumanji och Lara Croft, iklädda för små toppar och tajta, idiotiska, opraktiska shorts i djungeln (vem vill bli så myggbiten!?).

Mycket extra godis

Det finns mycket extra godis på BD utgåvan. En hel film bara med Taika Waititi, där han analyserar sin karaktär, en riktigt kul gag reel (där Taika Waititi är bäst), ett besök i Free City, en intervju med Molotovgirl – aka Jodie Comer, och ett närgånget porträtt av hur Ryan Reynolds lyckades ha en fajt med sig själv. Med hjälp av ny teknik som inte fanns tillgänglig förr i tiden (alltså 2020) gick tydligen allt som en dans.

Fynd från Canada och Liverpool

Regissören Shawn Levy är förresten liksom Ryan Reynolds från Canada – och har erfarenhet av att filma sakers hemliga liv. Tänk Natt på museet … Om museiföremål kan partaja i hemlighet, varför inte NPCs?

Jodie Comer är från Liverpool och förmodligen det största fyndet sedan The Beatles – I filmen pratar hon brittisk engelska i några scener och säger att hon lagt på ett “accent filter” i spelet. Guy beundrar hennes attraktiva australiensiska accent!

Och apropå Australien … Wolverine-favoriten Hugh Jackman är med i en liten scen. Rösten alltså. Mycket attraktiv accent!

Vill du leta påskägg … så är filmen full av dem. Det finns till och med en rosa påskkanin.

Existentiella tankar

Free Guy är action, humor och romantik ihoprullat till ett och samma paket. Och … liksom i Ready Player One och Röjar-Ralf filmerna ställs en del existentiella frågor. Vem vill jag vara … och varför? Vem kan jag vara? Vem sätter mina begränsningar? Finns det begränsningar?

Och … frågan ställs varför så många människor tillbringar så mycket tid med saker som kanske inte är så viktiga. För Guy och de andra NPC-karaktärerna undrar om vi riktiga människor verkligen inte har något bättre för oss än att skjuta på dem …?!

Skriven 2021-10-04

print

Våra samarbetspartners