LILLY EMME : UTLOGGAD – smart och skarp satir över bokvärlden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Skrivsystrar (del 1)
Genre: Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 272
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-25
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-12-16

Kate och hennes tre bästa vänner bildade gruppen Skrivsystrar när de alla gick på universitetet i Hull. De bildade en pakt: ingen skulle ge upp sitt skrivande förrän de alla var utgivna. Tio år senare har tre av dem lukrativa karriärer, en skriver romance, en skriver deckare, en skriver exotiska berättelser om Indien … och Kate samlar refuseringar på hög.

Det blir svårare och svårare för Kate att gå på de andras extravaganta releasefester, där alla ska bräcka alla. Svårare och svårare att “hänga med” och vara “närvarande” på nätet och alla sociala medier och lägga upp glada bilder och hashtaggar – vilket är ett måste, om man vill bli något inom bokbranschen. Svårare och svårare att hålla sina verkliga känslor under ytan. Så plötsligt briserar en bomb på internet och Kate bestämmer sig för att bli … Utloggad.

Flyttar till Peter Rabbits hemtrakter Lake District

Kate flyttar till det vackra Lake District, ett landskap som är fullproppat med litteraturhistoria, från nationalpoeten Wordsworth, som diktade så vackert om påskliljor, till filmaktuella Peter Rabbit av Beatrix Potter. Kate skaffar ett nytt jobb, långt borta från förlagsindustrins hets, hon lägger skrivplanerna på hyllan och hon trivs med sitt nya jag.

Visst, hon skriver fortfarande, men i en anteckningsbok och inte på dator, laptop eller mobiltelefon. Då gills det väl inte? Och det är så skönt att kunna tänka utan att bli avbruten av plingande meddelanden i olika flöden. Kanske, kanske har Kate till slut en boksuccé på gång … Fast hon har ju sagt adjö till bokbranschen för evigt?!

Skarp satir över förlagsvärlden

Det här är en smart och skarp satir över bokvärlden och underhållningsvärden – som aldrig blir cynisk eller svartmålande (i stil med J.K. Rowlings mörka satir i C.B. Strike serien) – man förvånas över att hon fortsätter att skriva böcker över huvud taget). Dessutom är romanen Utloggad en skrämmande aktuell satir över internetstress och uppkopplingsberoende. Något som de flesta idag kan identifiera sig med.

Uppkoppling kontra avkoppling

Hur många vårpromenader har du gjort utan att ha mött en enda person som tittar ner i sin mobiltelefon, istället för på den fantastiska världen runtomkring? Hur många gånger har du varit på ett biobesök eller ett teaterbesök utan att nästan samtliga besökare som en man tar upp sina mobiltelefoner efter föreställningens slut – för man kan ju ha missat något viktigt under de två timmar som man inte hade telefonen på?!

Uppkoppling och avkoppling har blivit till varandras motpoler. Avkoppling får Kate i överflöd i Lake Districts vackra natur – och hon har inte en distraherande mobiltelefon att titta på under tiden.

Finns det en marknad för genrefria romaner?

Kates tre skrivsystrar har alla slagit igenom inom olika genrer – men Utloggad är helt enkelt en vanlig roman utan genrerna “deckare”, “romance” eller “exotic travel” i sina hashtaggar. Det är trevligt att någon vågar sig på att skriva utan att binda sig till en genre, för marknadsföringens skull.

Det är också trevligt att en kvinnlig huvudperson bara kan få finnas till – utan att hon ska paras ihop med någon, som en del av intrigen. Och utan att folk i hennes närhet blir utsatta för brott. Det är ovanligt idag. Ja, visst finns det en marknad för romaner som inte försöker passa in i en genre. “Vanliga romaner” är idag ovanliga – men man blir glad och tacksam när man hittar en som är så här genuint bra.

print

Våra samarbetspartners