MAY THE FORCE BE WITH YOU

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I Wookieepedia kan man läsa “May the Force be with you” was a phrase used to wish an individual or group good luck or good will, one that expressed the speaker’s wish that the Force work in the favor of the addressee. The phrase was often used as individuals parted ways or in the face of an impending challenge.

Wikipedia förklarar följande: Star Wars-dagen, firas den 4 maj varje år och är en inofficiell Star Wars-högtid som firas av fans över hela världen. Datumet är valt genom en ordvits på den kända Star Wars-frasen “May the force be with you”, som blivit till frasen: “May the Fourth (4th) be with you”, där “May the Fourth” då refererar till den 4 maj.

Det finns knappast någon annan film förutom Star Wars som är så sönderanalyserad. Allt i den är uttolkat och behängt med betydelse. Det finns dock en sak som inte beskrivs någon annanstans än i min bok I skuggornas hetta : filmkulturella filmanalyser med amerikans film i fokus, utgiven av Studentlitteratur i Lund både en och två och tre gånger.

Star Wars, kvartetten Leia Organa, Luke Skywalker, Han Solo och antropoiden Chewbacca faller ner i ett avfallsrum där bland allt skräp (= världen ännu i sitt urhistoriska kaos) lever förhistoriska djur – vi är tillbaka i tiden några miljarder år. Sedan räddar evolutionens och den moderna teknologins senaste alster, människorobotarna C-3P0 och R2-132, kvartetten och lyfter upp dem till ytan, civilisationens höjder, igen.

Ett närliggande exempel finner vi i filmen Close Encounters of the Third Kind (Närkontakt av tredje graden):
Det första som barnet Barry får se när han vaknar, är mänskligheten i dess barndom, en liten handklappande apa, en scen som återskapar det vida kända klippet i Kubricks 2001: A Space Odyssey (År 2001 – Ett rymdäventyr), där superapans verktyg och vapen virvlande i luften ersätts av den moderna människans rymdvapen fyra miljoner år senare, och vi ges möjlighet att summera evolutionens gång.

En av de filmer som influerats av Close Encounters of the Third Kind:s uppbyggnad är James Bridges The China Syndrome (Kinasyndromet), och även här uttrycks civilisationens utveckling i en enda bild: Journalisten Kimberly Wells (Jane Fonda) och teknikern Jack Godell (Jack Lemmon) samtalar om atomkraften. Bakom dem, i en bild i djupfocus, brinner brasan i eldstaden, och vi summerar – så långt har vi kommit sedan Prometheus gav oss elden.

Det är 4:e maj i dag, May the Force be with you

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners