CHARLOTTE McCONAGHY : NÄR VARGARNA KOM – bästsäljare om ett oförklarligt vildmarksmord utan lösning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Once There Were Wolves
Förlag: Lavender Lit
Översättning: Carina Jansson
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 362
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-12-28

När vargarna kom har liknats vid supersuccén Där kräftorna sjunger, som prisades som Årets roman i Sverige. Båda två är amerikanska succéer och New York Times bästsäljare, båda två utspelar sig till stora delar i vildmarken, båda två är i grund och botten deckare som handlar om ett oförklarligt mord som – officiellt – aldrig får sin lösning, även om läsarna (och romanens berättare) kan räkna ut hur det hänger ihop.

Skillnaden är dock uppenbar: Där kräftorna sjunger utspelar sig i träskmarkerna, handlar om ett barn som växer upp själv i naturen, och romanen är full av (för oss i Norden) exotiska djur. När vargarna kommer utspelar sig i Skottland och handlar om ett par vuxna amerikanska tvillingsystrar, Inti och Aggie från Alaska, som ska återinföra vargar i de karga och kalla högländerna. Exotiska fåglar, färgglada blomster och sjungande kräftor kan man bara drömma om.

Impopulära rovdjur importeras

Att vargar är ett kontroversiellt ämne behöver knappast påpekas. Alla är inte glada över att få nya rovdjur i markerna som kan attackera boskap, fårhundar och sällskapsdjur. Speciellt en varg uppför sig mycket misstänkt. Och när en man i lokalbefolkningen hittas död bryter helvetet löst …

Inti är beredd att göra vad som helst och säga vad som helst för att rädda sina älskade vargar. Frågan är om dödsfallen och olyckorna i boken beror på vargar eller på människor – eller på båda delarna?!

Grymma scener

Det finns otroligt grymma scener i boken, bland annat en där en hund som försökt skydda sin ägare dör en plågsam död. Samtidigt är Inti naivt förtjust i sin egen kommande bebis och alla söta bebisvargar, man misstänker att hon fantiserar om att de ska leka lyckliga tillsammans som Mowglii och vargungarna i Djungelboken.

Familjemys – både när det gäller människor och djur – ska tas med en stor dos salt. När vargarna kommer klarar inte alls av att komma upp i samma nivåer av spänning som Där kräftorna kommer, … som var till stor del befriad från gullighet och påklistrad familjelycka, och som också hade den fördelen att man slapp våld mot hundar. Om man är känslig för sådant … så blunda vid läsningen av dessa sidor.

En kärlekshistoria mellan två systrar

När vargarna kommer passar för alla som vill ha en annorlunda deckare som “påskekrim” och som tycker om vackra skildringar av kall och karg vildmark och en bärande kärlekshistoria mellan två diametralt annorlunda tvillingsystrar, en kärlek som övertrumfar det mesta – på gott och ont.

Den sista migrationen av samma författare är en ännu större succé – och finns nu som pocket.

print

Våra samarbetspartners