SCREAM – en franchise har kört slut på sig själv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett
Skådespelare: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Marley Shelton, Melissa Barrera
Land: USA
År: 2022
Genre: Mysterium, Skräck, Thriller
Längd: 114 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Scream är titeln – inte Scream 5. Vilket borde vara en ledtråd till att detta är samma film som ettan, en gång till, och förmodligen en gång för mycket. Det går att återuppväcka Ghostface – det går inte att återuppväcka Wes Craven. Filmen Scream kommenterar hela tiden sig själv – inklusive titeln – på ett irriterande självgott sätt.

Tidvis låter filmen som ett läxförhör. Ett läxförhör av tidigare Scream filmer och ett läxförhör av de senaste skräckfilmerna och skräcktrenderna. Huvudpersonerna ska inte bara springa från en vanvettig mördare – de ska även kommentera springandet och mördaren och skräckfilmens konventioner och fan och hans moster under tiden. Filmen är dessutom så lik ettan (som den delar titel med) att överraskningarna uteblir. Allt är “paint by numbers”.

Gamla ansikten som fanservice

Filmen diskuterar så klart requels – reboot sequels – en trend som den är en del av. En hel hög nya ansikten är huvudpersoner i en requel, där man gör om samma film en gång till – men som fanservice kan man slänga in några gamla ansikten. Tre stycken i detta fall (och efter en del botox genom åren kan det vara svårt för veteranerna att fortfarande se skräckslagna ut – eller så är de helt enkelt less på franchisen?).

Fullt upp med att leverera läxförhör

Att ta tillbaka gamla karaktärer som fansen (förmodat) minns och gillar för att sedan ha ihjäl en eller flera av dem (som i den nya Star Wars-trilogin) det är ett billigt trick för att få upp engagemanget – och det visar även på att ingen egentligen bryr sig om utifall de nya karaktärerna stryker med. Man hinner inte lära känna dem och man hinner inte bry sig. Filmen har fullt upp med att leverera läxförhör.

Självgod, självmedveten, självdöd. En franchise har gjort slut på sig själv – och det var inte Ghostface som gjorde det.

print

Våra samarbetspartners