COMING 2 AMERICA – missar grovt med exakt samma sak en gång till, fast tvärtom

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Craig Brewer
Skådespelare: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Tracy Morgan
Land: USA
År: 2021
Genre: Komedi
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Paramount
Betyg: 2

Uppföljaren till Coming to America är här. Titeln är Coming 2 America. Vitsigt värre. Nu väntar alla Ingmar Bergman fans världen runt på att Face to Face ska uppdateras med en uppföljare: Face 2 Face. När det gäller uppföljare är titlarna inte alltid så fantasifulla – Scream har fått en uppföljare som heter Scream, Halloween har fått en uppföljare som heter Halloween och Suicide Squad har fått en uppföljare som heter The Suicide Squad.

Men en film kan ju vara mer fantasifull än vad titeln utlovar – eller så är den ännu sämre än vad titeln utlovar.

Coming to America kom på 1980-talet då Eddie Murphys stjärna stod som högst på himlen – både på stå-upp scenen och på bioduken. Beverly Hills Cop var hans mest bästsäljande franchise, men han körde också 48 timmar ett par gånger tillsammans med Nick Nolte.

Rehash av samma skämt och samma kulturkrockar

Coming 2 America är den typ av requel där man gör exakt samma film en gång till, fast tvärtom. I ettan åkte huvudpersonen från Afrika till Amerika för att hitta kärleken. Kulturkrockar uppstår. I tvåan åker huvudpersonen från Amerika till Afrika för att hitta kärleken. Kulturkrockar uppstår.

Eddie Murphy ser mest av allt trött ut. Skämten är trötta. Oftast är de bara en rehash av skämten från 1980-tals filmen, fast med vissa försök att göra dem mer PK, men med resultatet att de bara blir värre. Och dessutom o-roligare på mer än ett sätt.

Ska rädda landet med hjälp av date rape produkt

Murphys karaktär måste hitta en son i Amerika för att rädda sitt hittepå-land i Afrika. Det hjälps inte att han har tre döttrar (en av döttrarna spelas av Murphys egen dotter). Den vettiga handlingsplanen här vore att se över den mossiga gamla konstitutionen och införa kvinnlig tronföljd. Eller fria val – och så får folk rösta på de tre systrarna. Eller några andra systrar. Men nej då, Murphy måste åka till Amerika på jakt efter en son han aldrig sett – en son som är resultatet av drogat “date rape” och som han därför inte minns. Date rape skämten är ungefär lika roliga som Murphys många homofoba stand-up skämt. Alltså: inte alls.

Drar med sig sonen och Leslie Jones

Inget annat är roligt heller. Murphy drar med sig sonen till Afrika och även hans mamma som spelas av en skrikig och gapig Leslie Jones (varför lämnade han inte henne i Amerika? eller helst av allt: utanför filmen över huvud taget?) och kulturkrockar uppstår. Inte heller roligt.

Lider svårt av Genovia-problemet

Coming 2 America lider svårt av Genovia-problemet. På Netflix poppar Genovia-filmer upp som svampar ur jorden en våt höstdag. Pigga, gapiga amerikaner åker till bakåtsträvande och halvglömt och helfiktivt europeiskt land – Genovia är ett av dem – som ser ut att ha designats på Disneyworld, på en måndag. Visst, i Europa åker vi fortfarande runt med häst och vagn.

Driver med mörkaste Afrika

Vad som gör Coming 2 America ännu sämre än alla Genovia-filmer på Netflix är att man driver med Afrika och rasstereotyper. Alla är så korkade i hittepå-landet i mörkaste Afrika. De behöver amerikaner för att lära dem om jämställdhet och feminism! Sure thing! (Fnys!) Det finns stor skillnad mellan olika amerikanska stater, och även mellan olika afrikanska länder – men som en egyptisk vän påpekade: VÅR kultur är i alla fall mycket äldre! Vid en kulturdebatt skällde hen ut en amerikan efter noter på både franska och arabiska, men eftersom amerikanen bara kunde amerikanska och amerikanska värderingar så föll det platt. Så vem är då mest “backwards” och mest okultiverad?

Vem skulle behöva serveras feministlektioner av vem?

Det finns afrikanska Nobelpristagare och Bookerprisnominerade och prisvinnare. Självklart: det finns African Movie Academy Award vinnare. Afrikas eget Oscars. Det finns afrikanska feminister som skrivit böcker som blivit bästsäljare över hela världen. Det finns afrikanska kollektiv för att speciellt promota kvinnligt författande, kvinnliga filmmakare och kvinnor inom HBTQ-sfären (som bland annat besökt Göteborg). De har producerat oerhört bra böcker och filmer som lämnar smörja som självgoda Coming 2 AmericaÄr själv det regerande patriarkatet som han ska revoltera mot

Ett annat problem är att filmen känns lika gammal och trött som Eddie Murphy. Murphy har knappt några skämt, och de han har orkar han inte leverera. (Vad såg “Scary Spice” någonsin i den här sure gamle gubben?) Och … i ettan skulle Murphys prins i New York göra revolt mot det regerande patriarkatet, eftersom han var den yngre, piggare generationen. Här ÄR Murphy det regerande patriarkatet. Så vad är det han gör revolt mot egentligen? Sig själv?

Dags att abdikera – och tänk inte ens på att göra en “The Coming 2 America” – del 3. Missar man så grovt så blir det inget tredje gången gillt.


print

Våra samarbetspartners