MARKO LEHTOSALO & GUSTAV GELIN : MÖRKRET OCH DEN ROSA BUBBLAN – Markoolios “komma ut-bok” om skammen, missbruket, förträngt mörker och framgångarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Genre: Musik, Konst & underhållning
Antal sidor: 299
Format: Inbunden
Utgivningsdatum; 2022-03-22

Omslaget har redan fått pris. Lika tydligt och slående som titeln. Marko Lehtosalo har länge levt med hemligheter från barndomen – en barndom som han själv många gånger beskrivit som ljus och lycklig, med en bra mamma, två snälla syskon och massor av kul kompisar. Artisten Markoolio har skapat en rosa bubbla där han kan vara en kul clown som alla älskar, folkkär, lättillgänglig, en “lovable loser”, och en leverantör av fotbollshits och slagdängor vars melodier sätter sig som tuggummi. Mera mål! Mera hits! Mera skoj!

Mörkret och den rosa bubblan är Markoolios – och Markos – egen “komma ut bok”. Det är dags att komma ut och berätta om skammen, misshandeln, missbruket och allt förträngt mörker. Mamma, syster och bror har stöttat Marko i komma-ut-processen. Medförfattare är Gustav Gelin, journalist, författare och gammal klasskompis till Marko.

Sångare, skådespelare, radiopratare

Men Mörkret och den rosa bubblan är mer än en barndomsskildring – den skildrar även hela Markoolios artistkarriär, som sångare och skådespelare, som TV-kändis och som radiopratare. Här finns hyllningar till alla de som hjälpt honom att lyckas och att bli ännu bättre – regissörer och skådespelare som Fredde Granberg och Staffan Götestam och Benjamin Ingrosso – och en alldeles speciell hyllning till Adam Alsing.

Name-and-shame

Kiss-and-tell eller name-and-shame? Det finns mycket mer av det senare än av det förra. Marko erkänner att han är långsint, och det finns mycket gammalt groll att analysera. Som avundsjukan från andra svenska artister, främst inom rap och hiphop, njugga kritiker som ger överkorsade getingar i betyg, skvallerjournalister som hittar på historier, och creddiga band i stil med Kent som sågar Markoolio utan att fatta grejen.

Guldkantad revansch och itusågad Grammis

Revanschen är guldkantad när Kent spelar på samma festival som Markoolio – och över halva publiken tågar iväg efter att ha hört Markoolio, de bryr sig inte om Kent. Samma revanschglädje glittrar när Markoolio får rappa sist på Kens låt, efter alla creddiga och kritikerhyllade hiphopartister och Markoolio kontrasterar i sin rap mycket krasst (och helt sant) att han säljer mycket mer än alla de andra artisterna tillsammans.

Rivaliteten med E-Type leder dock till sann vänskap och en itusågad Grammis som E-Type generöst delar med sig av – Markoolio tappar bort sin halva.

Mot triumfens ögonblick

Enligt de dramaturgiska reglerna ska hjälten börja på noll och långsamt arbeta sig upp till triumfens ögonblick. Där ska filmen – eller boken – sluta. Mitt i solen.

Men här finns en sista akt med pandemi och stor sorg, ett hårt slag mot Markoolios bransch, förlusten av en kär vän som Alsing, ett sörjande som är så intensivt att före detta frun får komma och hämta barnen, trots att det inte är hennes vecka. Skilsmässan har tydligen hänt någon gång medan raderna. Bröllopet är däremot mycket väldokumenterat – notan gick på 800 000 kronor.

Ett extra hus eller en ny Lamborghini?

Något osvenskt berättar Marko hela tiden vad saker kostar. För 4,5 miljoner kan man få sin drömtomt. För två miljoner kan man få en Lamborghini eller ett hus till mamma – Marko väljer det senare. Kampen att bli drogfri är lång och dyrköpt (på mer än ett sätt) men det lyckas till sist.

Den som hoppas på en kavalkad av kändisar – får sitt lystmäte här. Markoolio har sjungit med Peter “Foppa” Forsberg (eller tvärtom), fikat med världens mest omskrivne skåning (alltså Zlatan Ibrahimovic) och blivit granne och polare med Sveriges största idrottsman genom tiderna – Björn Borg.

Tur och otur och nya tider

Man kan diskutera tur och otur i evigheter. Marko – och Markoolio – har jobbat hårt och intensivt och även när han inte var på topp gav han inte upp utan körde barnkalas, stormarknader och Finlandsfärjor. Comebacken omfattade den rosa bubblan på Emmabodafestivalen (numera nedlagd) och ett fullsatt Globen (numera Avicii arena).

Hitsen ska helst vara gratis

Men till syvende och sist – idag är det förmodligen mycket svårare för en ny “Marko” att komma fram. Musiker tjänar försvinnande lite på albumförsäljning. Folk klickar bara på hitsen och hitsen ska helst vara gratis på Spotify. Skivbolagen som satsade, de finns inte längre. Festivalerna som gav rampljus är nedlagda.

TV finns fortfarande kvar, i alla fall som inkomstkälla – och där går repriser med Fredde Granberg och Marko Lehtosalo i Familjen Rysberg eller uppföljare till Panik i tomteverkstaden …

Inte det minsta smickrande

Mörkret och den rosa bubblan är inte det minsta insmickrande och precis det osminkade porträtt som behovs av en svunnen tid inom den svenska musikbranschen – och en av dess mest framgångsrika artister.

print

Våra samarbetspartners