DEN LÅNGA FLYKTEN – många bottnar i berättandet i klassiker som inspirerat generationer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Watership Down
Regi: Martin Rosen
Originalröster: John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson, Michael Graham Cox, John Bennett
Land: Storbritannien
År: 1978
Genre: Animerat, Drama, Äventyr
Längd: 91 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Retro Film
Betyg: 4

Den långa flykten är en klassiker som har traumatiserat generationer och nu finns den i splitterny restaurerad BD-utgåva. Vi talar givetvis om den tecknade filmen från 1978 – inte den fruktansvärda nya CGI-travestin som kom ut 2018, där alla kaninerna ser nästan likadana ut. I originalet har alla kaniner sin speciella, unika look, alla huvudkaraktärerna är 2D-figurer med olika personligheter.

När Richard Adams skapade den allegoriska boken Watership Down påpekade han att han ville skriva en vuxen skönlitterär bok för barn. Sedan 1972 har boken kommit i ständigt nya upplagor – och har lästs av barn, tonåringar och vuxna. När filmen kom hade barnboken plötsligt förvandlats till en väldigt vuxen film – för egentligen handlar det ju inte om kaniner, egentligen handlar det om människor. Den stora vandringen har varit ett litterärt tema sedan Homeros dagar.

Flyktingar på jakt efter ett nytt hem

En liten grupp flyktingar försöker skaffa sig ett nytt hem. De lever i en totalitär stat och förbjuds att flytta. Envåldshärskaren lyssnar aldrig på kloka råd. Don’t Look Up. En skylt högt uppe, som kaninerna inte kan läsa, kungör att det snart ska byggas nya flådiga bostäder för människor på deras marker. Alla som lyder sin ledare och stannar kvar dödas urskillningslöst. Men ett litet fåtal kaniner lyckas fly. Bara en av dem är en hona, och hon blir dödad av en hök när kaninerna är på flykt. Även om kaninerna slutligen hittar fram till sitt nya drömhem, kallat Watership Down, så har de inga brudar.

Räd för att befria tjejkaniner

Det nya lilla kaninsamhället måste ge sig iväg för att befria tjejkaniner. Antingen från en bonde som föder upp kaniner, eller från en annan grupp kaniner. Båda räderna leder till död, krig och katastrofer. Programmet “Första dejten” på TV är aldrig så här dödligt, blodigt och våldsamt! Sådan är naturen – och så är den mänskliga naturen?! – verkar filmen vilja säga.

Det här är absolut ingen barnfilm – snarare en tecknad film för en vuxen publik. Det finns så många bottnar i berättandet och animeringen är noggrant gjord. Man kan till och med känna igen exakt vilka platser och vilka engelska landskap som kaninerna besöker.

Traumatiserat och inspirerat generationer

Den långa flykten har inte bara traumatiserat, utan även inspirerat, generationer. Temana i boken och filmen har aldrig blivit omoderna – just nu befinner sig fler människor på flykt än någonsin förr under de senaste sju decennierna.

Och när det gäller djur som förlorat sina naturliga habitat … där har vi redan slagit ett “all time high record” för alla moderna sekler. Med råge.

Fler djur på flykt

En japansk Den långa flykten-inspirerad film är Studio Ghibli filmen PomPoko – som handlar om hemlösa tvättbjörnar som försöker anpassa sig till en föränderlig värld. Fast den filmen är mycket mindre våldsam.

print

Våra samarbetspartners