RABBIT ACADEMY: MISSION EGGPOSSIBLE – superkupp med föredömligt fokus på kompisrelationer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Die Häschenschule – Der grosse Eierklau
Regi: Ute von Münchow-Pohl
Originalröster: Senta Berger, Friedrich von Thun, Katarina Straßer, Sebastian Fitzner, Jannik Endemann
Land: Tyskland
År: 2022
Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Längd: 76 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Det krävs knappast någon supersmart “egghead” för att knäcka vilken känd filmserie som Rabbit Academy: Mission Eggpossible anspelar på i titeln. Och precis som med Tom Cruise i Mission Impossible serien så blir det supercoola, högtflygande motorcykelstunts, en superkupp som utförs med hjälp av drönare och karaktärer som klättrar uppför ett vertikalt hinder med hjälp av sugkoppar. Fast i den här filmen är det kaniner och inte Tom Cruise som står för de flesta stuntsen.

På Rabbit Academy går små kaniner för att förfina sina magiska kvalitéer och utbildas till perfekta påskkaniner – de som levererar godisägg till alla sötsugna kids. Ett fåtal kaniner blir uttagna till att bli mästarkaniner. Mästarkaninernas uppgift är att skydda påskkaninerna under deras livsviktiga uppdrag. Och att skydda påskens magi. Må det gyllene ägget vara med er!

Visst låter det som Hogwarts för påskkaniner?

Magisk skola, utvalda lärlingar … Visst låter det som Hogwarts i Harry Potter böckerna? Men Rabbit Academy är baserad på en tysk barnbok som kom ut redan 1924 – mer än 70 år innan Harry Potter ens var påtänkt. Visst, äventyret är uppdaterat. 1924 lekte inte kidsen med mobiltelefoner, emojis, drönare … och man hade inte skateboardramper för sina stunts. Både klädmodet och cykeltricksen har uppdaterats sedan 1920-talet.

Tyngs inte ner av referenser till gamla klassiker

Rabbit Academy: Mission Eggpossible tyngs inte ner av referenser till filmer som är gamla klassiker för vuxen publik. Visst, det finns en replik som är en Star Wars homage (“May the egg be with you!”) och ett par scener som hyllar Mission Impossible – men det här är ingen parodi och inget som kräver några förkunskaper för att kunna uppskattas.

Ett extra lyxigt godisägg med allt som kidsen gillar

Rabbit Academy är som ett extra lyxigt godisägg smockfullt med saker som barn gillar. Såpbubblor! Godis! Skattjakt! Slajm! Och ännu bättre upp: Slajmhand! Cykeltricks! Hoppramp! Lek med drönare! Söta emojis! Gullig magisk skola! Sagostugor med söta halmtak! Målarfärger i en målarmaskin! Färgbomber! Massor av kladdigt färgsplatter! Coola kaniner i coola kläder! Den coola stadskaninen Max har mössa på sig jämt (med hål för öronen) – så därför förstår man direkt att han är cool. Och stadskaninen Leo har en piercing i sin fluffiga, vita, ulliga svansboll. Det är kul!

Föredömligt fokus på kompisrelationer

Filmen har ett föredömligt fokus på kompisrelationer, som barn kan identifiera sig med. Och ingen “bad guy” ska uteslutas på slutet. Stadskaninen Max blir accepterad av lantiskaninerna. Kaninkollektivet på Rabbit Academy får en ny bästis, en nördig och tystlåten räv som gillar matte (alltså, han är INTE en typecastad, amerikanskt listig och sexig räv). Alla är lyckliga.

Representation! Och hopp!

Rävarna är speciellt nöjda för att de får representation – att EN räv (som råkar gilla veganmat) har lyckats kvala in bland de magiska påskkaninerna. Det räcker för att alla rävar ska vara lyckliga. Möjligheten finns att bli påskräv! Om man är snäll och hjälpsam (och vegan) och jobbar för sin dröm.

Kaninen som var dum mot alla hela tiden i hela filmen – han får den finaste påskdagspresenten av alla. En fin motorcykel inslagen i en stor, prickig påskdagsrosett. Hädanefter kommer han säkert att hålla sig till att öva bikertricks och han kommer inte ha någon tid över till att vara dum! Kidsen är nöjda.

Tynger inte ner av fadersfigurer och gamla amerikanska troper

Rabbit Academy undviker fällan att tyngas ner av en massa vuxna roller. Det här är en kontinental europeisk film, och det märks. Man slipper snack om amerikanska familjevärderingar – man slipper F-ordet – man slipper konservativ propaganda, och man slipper alla dessa amerikanska pappor som ska “rädda familjen”.

Man slipper religiös propaganda. Man slipper att unga protagonister ska hitta “en fadersfigur” – typ en vis Merlin eller Obi-Wan Kenobi. Det närmaste man kommer en sådan karaktär i filmen Rabbit Academy är Madame Hermione, som kan kaninkampsport och gamla legender om Kraften. Kaninkraften! Man slipper – tack och lov – den obligatoriska deppen innan tredje akten. Och man slipper därmed också att bli uttråkad av en alldeles för lång film.

Igen! Igen!

En timme (och ett par minuter) är alldeles lagom för en barnfilm. Betyget blir: Igen! Igen! Och på samma tid som man hinner med en amerikansk barnfilm med konservativ propaganda så hinner man se Rabbit Academy och alla skojiga kanintricks två gånger. Sedan kommer uppmaningen: Igen! Igen!. Bättre betyg kan Rabbit Academy inte få.

print

Våra samarbetspartners