AMBULANCE – befängd, men lika svettigt underhållande som tjusigt slickad action

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Bay
Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza Gonzales, Garret Dellahunt, Keir O´Donnell
Premiär: 2022-03-25
Betyg: 3

Michael Bay är tillbaka. Med en remake på danska rullen Ambulancen från 2005. Och nej, jag har inte heller sett detta för de flesta okända original, men det kanske man borde. Särskilt som den finns representerad i min dvd-samling. Fast oavsett vilket är det lätt att tvivla på att den danska filmen är överdrivet lik Bays version i utförandet.

Handlingen är dock som sig bör densamma i båda filmerna, och den är enkel. Eller vad sägs om följande; två bröder begår ett rån med multum med pengar i potten, men det som skulle bli en enkel stöt förvandlas till en enda lång mardrömsresa per ambulans med en allvarligt skottskadad polis och en kvinnlig ambulanssjukvårdare.

Dreglande Bay

Detta är upplägget, och alla som nu tror att det är upplagt för en vild vansinnesfärd på Los Angeles gator kan räcka upp handen nu. Kan tänka mig att Bay dreglade när han fick nys om vad vårt danska broderfolk skapat. För oj vilka möjligheter till att skapa visuell förstörelse i form av bilkraschande, glaskross, explosioner och shoot outs historien kan uppbåda.

Shoot out räcker långt

På tal om shoot outs. En läckert iscensatt sådan kan avnjutas tidigt i Ambulance, och det är inte svårt här att dra paralleller till den som kan hittas i Michael Manns mästerverk Heat. Lika finessrik som den Mann bjuder på är förstås inte den Bay skjutit, men den räcker tämligen långt ändå.

I längsta laget

Samtidigt är det skillnad på att räcka långt och bokstavlig längd i tid, och i det senare fallet är det uppenbart att mannen inte velat döda sina älsklingar. Ambulance klockar in på 136 minuter, och det är givetvis i längsta laget.

Därmed inte sagt att man blir uttråkad, men i ärlighetens namn hade väl inte lurendrejar-twisten som involverar ett gäng latinogangsters mot slutet riktigt behövts.

Ogenerat rak

Fast i Bays värld finns inte uttrycket less is more. Det är snarare more is more och never enough som gäller fullt ut, och på något vis kan en sådan attityd faktiskt kännas befriande. Regissören har aldrig förnekat vad han vill göra. Istället har han varit så ogenerat rak om detta från dag ett att det nästan är så man vill applådera honom.

Snyggt filmad

Med andra ord må Ambulance vara hur befängd och over the top som helst, men underhållande, och oftast svettigt spännande och snyggt filmad är den. Precis som Bad Boys ett och två, The Rock, The Island och Pain and Gain. Rullar jag gärna ser om när tillfälle ges att släppa vardagens vedermödor.

Vrålade ”lägg av” inombords

Så nej, några hämningar har Bay inte. Då hade han inte regisserat fem alltmer översvulstiga Transformers-filmer som till slut fick en att vråla ”lägg av” inombords. Men det är väl också just denna vilja att tänja sitt koncept till bristningsgränsen som gör honom till en så representativ fanbärare för slickat tjusig over the top-action som lämnat subtiliteten därhän.

print

Våra samarbetspartners