NITA PROSE : STÄDERSKAN – ett rent nöje att hänga med den bästa deckarberättelsen sedan Agatha Christies The Murder of Roger Ackroyd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Maid
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Översättning: Manne Svensson
Genre: Deckare
Antal sidor: 334
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-02-22

Få människor tänker på vilket jobb som ligger bakom ett gnistrande, inbjudande, perfekt hotellrum. Få människor tänker på vilket jobb som ligger bakom en gnistrande, inbjudande, perfekt roman. Sådan är den lysande romanen Städerskan – arbetet bakom kulisserna märks inte, det är bara att njuta av Nita Proses prosa.

Läsaren får ta del av alla skitiga små detaljer (metaforsikt sett) som är en del av jobbet bakom kulisserna på ett femstjärnigt hotell som Regency Grand där plötsligt en dag en mäktig man befinns mördad. Och huvudmisstäkt blir ingen mindre än städerskan Molly … Bokens berättare.

Femstjärnigt drömjobb

Molly Gray älskar sitt jobb. Hon tycker själv att hon har världens drömjobb. Hon städar på ett femstjärnigt hotell och det finns inget roligare än att återställa ett rum till perfektion. En eftermiddag, klockan tre, lyckas hon inte återställa den lyxigaste sviten till perfektion, eftersom det ligger en mördad man i vägen. Mr Black är en känd, stormrik och otrevlig fastighetsmagnat som har många fiender och ilskna släktingar och skumma bekantskaper. Han är tillika en viktig stamkund på hotellet. Regency Grand skakas av skandalen. Och även Molly Gray.

Perfekta vinklar och ett opålitligt vittne

Molly klarar av de svåraste fläckar och hon har ett närapå tvångsmässigt behov av att rätta till saker (man lägger inte en penna och ett block i annat än en 90-graders perfekt vinkel på ett bord!). Hon skulle också kunna vara det perfekta vittnet när det gäller att notera och registrera detaljer. För varje liten detalj som är fel driver Molly till vansinne. Det är svårt att veta vad som gör Molly mest upprörd — att en död man ligger i vägen när hon ska städa eller att en av de fyra kuddarna i sängen är försvunnen. (Kudden visar sig sedan vara en viktig ledtråd).

Ligger efter i det falska sociala spelet

När det gäller det sociala spelet ligger Molly däremot ofta flera steg efter alla andra. Hon förstår inte vad folk egentligen säger och menar, eller varför de gör som de gör. Hon feltolkar de mest vardagliga situationer och hon kan lita på helt fel människor av helt fel anledningar. Molly är en underbar berättarröst som pendlar mellan “den opålitliga berättaren” och “den okunniga berättaren”. Inte sedan Agatha Christies *The Murder of Roger Ackroyd har en så snygg konstpaus lagts in i berättandet. Och det är det finaste beröm en deckare kan få. The Murder of Roger Ackroyd är fortfarande banbrytande och räknas som en av världens bästa deckare.

Uppfriskande genifri

Det är också uppfriskande i en värld som lanserar allt fler genier, från nya Sherlock Holmes versioner till hackande Lisbeth Salander uppföljare, att ha en huvudperson som ligger någonstans på det autistiska spektrat utan att hen för den skull är ett geni.

Tragisk, komisk och gripande

Skildringen av Mollys vedermödor och vardagar är tragisk, komisk och totalt gripande. Det är ett rent nöje att hänga med “Molly the Maid”. Man vill så gärna att Ödet ska ge alla mobbare som kallar henne “miffo” rejält på nöten och att en gruvlig hämnd ska drabba de slymiga killar som utnyttjar Mollys goda hjärta. Molly har en benägenhet att råka ut för grodor istället för prinsar. Men visst ska Askungen få gå på bal — även om hon mycket hellre städar!

Smarta vändningar – ända in i kaklet

En riktigt varmhjärtad och rolig bok, som också innehåller en riktigt bra deckarnöt – med många vändningar, ända in i det polerade kaklet.

*Fotnot: The Murder of Roger Ackroyd har haft två svenska titlar genom åren. Initialt på 20-talet fick historien titeln Hur gåtan löstes och i senare utgåvor på 60-talet ändrades den till Dolken från Tunis

print

Våra samarbetspartners