BORTSKÄMDA UNGAR – jämntjock komedi utan edge, men med värmande ögonblick och viss charm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Pourris gatés (Spoiled Brats)
Regi: Nicolas Cuche
Skådespelare: Gérard Jugnot, Camille Lou, Artus, Louka Meliava, Tom Leeb
Land: Frankrike
År: 2021
Genre: Komedi
Längd: 95 minuter
Visas på Netlix
Betyg: 3

Fransoserna brukar inte sällan vara riktigt bra på att göra komedi. Tänk bara i termerna sådant som Bröllopskaos, Kärleken är störst med The Artist själv Jean Dujardin och för all del också förra årets grabbiga Netflix-rulle Budapest. bara för att nu ta några exempel från senare år.

Därför var det inte utan vissa förväntningar jag satte mig ner för att avnjuta Bortskämda ungar, en skapelse som dessutom bidrog med hype via en säljande trailer som avslöjade ett brett upplägg med goda möjligheter till flin. Fast med detta sagt; något av en besvikelse är denna skapelse trots allt i slutänden.

Slöfockar slösar bort pengar

I handlingens centrum ser vi Francis Bartek en godmodig miljonär som fått nog. Nog av sina tre slöfockar till barn som aldrig får ändan ur vagnen att göra något annat än slösa bort hans pengar. Den något korpulente Philippe partajar på Ibiza när han inte spånar fram stenkorkade företagsidéer, snyggingen Alexandre ägnar sig mest åt att förföra damer istället för att fokusera på studierna och dottern Stella shoppar mest loss när hon inte umgås med sin stupide golddigger till pojkvän.

Katastrof på lantstället

Så vad göra? Vad sägs om att arrangera en högst realistisk raid på det lyxiga hemmet, och påstå att myndigheterna är dem i hälarna och att förmögenheten är borta?

Sagt och gjort. Plötsligt befinner sig pappan och de tre barnen på familjens smått nedgångna lantställe utan pengar, mat och arbete. Katastrof, tycker ätteläggarna medan farsgubben ler tillfredsställt i det dolda i hopp om att bot och bättring ska inträda i deras liv.

Den producerande änden av näringskedjan

Samma sak hoppas åskådaren till detta komiska drama. För trion Francis försörjt hittills är såväl arroganta som ignoranta och naiva så det räcker och blir över. Och i viss mån får man väl säga att de lär sig något av erfarenheten att plötsligt befinna sig på den producerande änden av näringskedjan istället för att bara konsumera och domdera.

Fast kanske inte riktigt, trots allt. För så tuff är läxan trots allt inte i slutänden för dessa bortskämda brats även om det blir en hel del gnällande initialt. Istället blir det Francis som får ta konsekvenserna när barnen får reda på att familjeförmögenheten inte alls är borta.

Väl värt att botanisera i

Som synes skvallrar handlingen om att Bortskämda ungar har ett tydligt sedelärande drag. Vikten av arbete och att klara sig själv betonas, och i detta upplägg finns goda möjligheter plocka fram humoristiska episoder, som håller intresset vid liv. Synd bara att det hela både ter sig både jämntjockt och väl snällt. Lustigheterna som serveras saknar ofta både edge och vass dialog. Synd, får man väl säga. För uppslaget i sig är egentligen väl värt att botanisera i.

Väl mjäkig i slutänden

Bäst är inledningen när regissören drar som högst växlar på de vuxna barnens stereotyper. Därefter tappar storyn fart, och blir väl mjäkig i slutänden. Fast någonstans ska också villigt erkännas att det hela ter sig hyfsat värmande i de ögonblick då arbetsnarkomanen Francis med viss tafatthet försöker sig på att närma sig sina distanserade barn.

Summa summarum talar vi skapelse med onödigt outnyttjad potential. Men det hela saknar samtidigt inte charm, och ett extra plus kan utan vidare utdelas för de soligt glamourösa miljöerna som passerar revy från Franska Rivieran.

print

Våra samarbetspartners