SAMMANBROTTET – en oväntat trevlig liten thriller på franska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Sans répit
Regi: Régis Blondeau
Skådespelare: Franck Gastambide, Simon Abkarian, Michael Abiteboul, Tracy Gotoas, Jemima West
Genre: Action, Brott, Thriller
Land: Frankrike
År: 2022
Visas på Netflix
Betyg: 4

Nu blir det franskt här på JPS Media! Ännu en Netflixpremiär, denna gång på en oväntat bra film. En thriller med ett finurligt och uppfinningsrikt, om än långsökt, manus. Men det visar sig att det inte är en originalmanus – Sammanbrottet, som är filmfotografen Régis Blondeaus regidebut, är en fransk nyinspelning av den koreanska filmen A Hard Day, som jag inte sett. Den regisserades av Seong-hun Kim, och visades i sektionen la Quinzaine des Réalisateurs i Cannes 2014.

Sammanbrottet är en märkligt trist titel. Det låter som ett polskt drama i svartvitt om en man som ofta ligger i ett badkar fyllt med smutsigt vatten. Hans hund har dött på dörrmattan. Och vad är det för sammanbrott titeln åsyftar? Originaltiteln lyder Sáns repit, vilket betyder outtröttlig, och den här filmens huvudperson är verkligen outtröttlig i sina försök att reda ut den besvärliga soppan han hamnat i.

Råkar köra på en man

Franck Gastambide, som jag sett i en rad filmer, spelar den korrumperade snuten Thomas, som har ett gäng hårda internutredare efter sig. Thomas är på väg för att ta ett sista farväl av sin mor innan kistlocket spikas på, när en hund springer ut på vägen. Thomas girar – och råkar då köra på en man. Av diverse skäl stoppar Thomas den döde mannen i bagageluckan, och kör vidare till sjukhuset, där hans ex-fru och dotter väntar på honom. Han måste gömma liket han har i bagaget, och detta gör han på ett synnerligen raffinerat sätt.

Måste rota fram gömt lik

Direkt efter moderns begravning, får Thomas veta att en skurk polisen är på jakt efter råkar vara mannen Thomas körde ihjäl. Jösses! Och det bär sig inte bättre än att Thomas måste rota fram det gömda liket igen. Därefter spårar allt ur och blir ännu mer komplicerat, när en iskall skurkboss plötsligt dyker upp och ställer till det än mer för Thomas.

Utstuderat i handlingen

Mitt innehållsreferat känns kanske inte alltför lockande – det låter som en rätt torftig film. Men detta beror på att jag utelämnat alla detaljer som gör filmen sevärd. Sekvensen när Thomas gömmer liket håller nog på i drygt tjugo minuter, det här är nästan som något slags bisarr RIFIFI-kupp. Mycket i handlingen är extremt utstuderat, och mycket bygger på sammanträffanden. Men jag vill nog tillstå att filmen innehåller en hel del överraskningar, just på grund av detta. Jag satt och log för mig själv varje gång handlingen tog en ny vändning efter att Thomas glömt en liten detalj som kan förstöra allt om den upptäcks.

Tar chansen att göra det rätta

Jag brukar inte gilla filmer där hjälten är kriminell och inte förtjänar någon sympati, men Thomas tar chansen att göra det rätta när han konfronteras med riktigt grymma skurkar.

Sammanbrottet är en oväntat trevlig liten thriller. Jag utgår dock från att det koreanska originalet är bättre. Det brukar ju vara så.

Skriven 2022-02-26

print

Våra samarbetspartners