LOVE AND MONSTERS – sympatisk och trevlig äventyrsfilm i en värld efter apokalypsen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Matthews
Skådespelare: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt
Land: Kanada/USA
År: 2020
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 109 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Kyss Karlsson! Jag höll ju på att glömma skriva om den är Netflixpremiären! Inte för att den är speciellt dålig, den är helt okej, utan för att jag ägnat ett par dagar åt att montera Ikeamöbler.

Love and Monsters är en Paramountfilm, och den hade premiär i en del andra länder redan förra året. Här i Sverige dök den upp för ett par dagar sedan. Filmen skulle egentligen gå upp på bio, men på grund av pandemin blev det istället än streamingpremiär. Den gick visst upp på ett fåtal biografer i USA. Det är lite synd att vi inte fick se Love and Monsters på bio, den hade nog varit maffig på stor duk.

Muterade djur har tagit över världen

Filmen är regisserad av den sydafrikanske regissören Michael Matthews. Han gjorde 2017 en uppmärksammad film som heter Five Fingers for Marseilles. Jag gjorde ett försök att se denna på SF Anytime häromåret, men spelaren kraschade konstant, och jag gav upp. Sedan glömde jag bort filmen och har inte gjort ett nytt försök att se den.

Love and Monsters bygger på ett intressant och kul koncept. Filmen utspelar i vad som först ger intryck av att vara världen efter den där vanliga zombieapokalypsen. Det är bara det att det inte är zombies som tagit över världen. Det är en massa djur – alla möjliga arter – som muterats efter en meteor- och missilincident, och vuxit sig till enorma proportioner.

Lär inte överleva på egen hand

Dylan O’Brien spelar ynglingen Joel, som inte träffat sin flickvän Aimee (Jessica Henwick) på sju år. Han får radiokontakt med henne och upptäcker att hon bara befinner sig drygt 13 mil bort – avståndet mellan Göteborg och Halmstad, ungefär. Så, han bestämmer sig för att ge sig ut och leta upp henne. De andra i den grupp överlevare han bor med tycker att det är en dum idé, han lär knappast överleva därute på egen hand.

Joel ger sig iväg och blir snart kompis med en smart och snäll hund; Boy, vars ägare strukit med. Boy gör Joel sällskap. Därefter träffar han på en rejäl, skäggig karl, spelad av Michael Rooker, och dennes adoptivdotter. De slår följe och ibland dyker det upp gigantiska djur – till exempel en snigel stor som ett hus.

En snäll äventyrsfilm

Jag tillhör kanske inte riktigt målgruppen för Love and Monsters – det här är väldigt tydligt en tonårsfilm, kanske till och med en tweenfilm. Men det är en sympatisk och rätt trevlig film. Den påminner lite grann om en Ray Harryhausen-film – fast med datoranimerade monster. Det här är en snäll äventyrsfilm.

Filmen är inspelad i Australien, så de medverkar en hel del australiska skådisar. Det är kul att Bruce Spence från The Road Warrior dyker upp i en liten roll.

Det är nog inte helt omöjligt att det kommer en uppföljare till den här.

Skriven 2021-04-17

print

Våra samarbetspartners