ETERNALS – planeten ska räddas igen, men historien om gruppdynamik och ledarskap gör berättelsen intressant

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Chloé Zhao
Skådespelare: Gemma Chan, Richard Madde3n, Kumali Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd: 156 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Disney
Betyg: 3

Ett superhjältegäng som leds av en 55-årig kvinna med mexikansk bakgrund … Här bryts det ny mark och det är dags för Salma Hayek att dyka upp i Marvels universum! Salmas karaktär är dock mycket äldre än 55. Ajak har varit lika gammal i typ 7000 år. Det är en lång tid att vara gruppledare.

En grupp med mångfald

De andra medlemmarna i planeten jordens grupp av Eternals spelas av Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee och Angelina Jolie. Om det är någon som är klippt och skuren för rollen som överjordiskt vacker och evigt ung gudinna så är det Angelina Jolie.

Huvudrollerna i gruppen spelas av Richard Madden (känd från serierna Game of Thrones och Bodyguard och som Elton Johns älskare i filmen Rocketman) och Gemma Chan (känd från bland annat Sherlock och Crazy Rich Asians).

Vem ska bli den nya ledaren?

Salma Hayeks karaktär Ajak ska ersättas som ledare efter 7000+ år och den utvalda blir Gemma Chans Sersei, inte Richard Maddens Ikaris. Som alla andra i gruppen tycker borde vara ledaren.

Ikaris är starkast, han kan flyga, han har ögon som skjuter laserblixtar. Han verkar vara grabben med choklad i, den som alla har en crush på, både killar och tjejer.

Sersei kan förvandla en sten till vatten. En gång förvandlade hon en sten till luft och är mäkta över stolt över detta – men publiken hon berättar detta för gäspar och går vidare till mer spännande superhjälteactionberättelser.

En historia om att bli förbisedd och underskattad

Eternals må vara berättelsen om ett gäng superhjältar som ska rädda planeten jorden (igen) och berättelsen rör sig enligt samma välkända modell som händelserna i Captain Marvel och Guardians of the Galaxy Vol. 2, men vad som gör berättelsen intressant är historien om gruppdynamik och ledarskap – vem som bedöms vara den naturliga ledaren och inte. Sersei blir konsekvent underskattad, om och om igen. Inte minst av Ikaris.

En komplicerad kärlekshistoria

Något som också komplicerar gruppdynamiken och frågan om ledarskap är hemligheter och lögner inom gruppen och en komplicerad romantisk och melodramatisk kärlekshistoria mellan Sersei och Ikaris.

You know nothing …

I filmens nutid har Sersei hittat en ny pojkvän bland människorna – han spelas av Kit Harington (Game of Thrones Jon Snow, ni vet) i en härligt nördig och oförstående roll. Han har ingen aning om vad han blivit inblandad i. Man kan riktigt höra repliken “You know nothing, Jon Snow” hänga i luften, som en ironisk kommentar …

Harry och Kit framtiden i den nya fasen

I bonusscenerna får vi veta två saker: Harry Styles, känd från Christopher Nolans mästerverk Dunkirk och från ett visst pojkband, har fått en roll som en Eternal vid namn Eros som råkar vara bror med Thanos.

Kit Haringtons aningslösa nörd har djupare anor i Marvels seriemytologi än vad första intrycket visade upp. En kvalificerad gissning är att både Harry och Kit kommer att få stora roller under denna nya Marvelfas. Många fans runtom i världen kommer att jubla.

Svenskintresse x 3:

1) Mårten Larsson, som jobbat med filmens specialeffekter, finns med på kommentatorsspåret tillsammans med bland andra indiecreddiga Chloé Zhao (Oscarsvinnare för Nomadland förra året.)

2) Bill Skarsgård som har (speltidsmässigt) den största skurkrollen. “Blivit strimlad av Angelina Jolie” måste vara coolt att kunna sätta på sitt CV.

3) Ett IKEA-bord som Ikaris slår näven i och som går sönder – till Phastos stora förtret. Det var ju alldeles nytt, från IKEA:s höstkollektion! Phastos är föresten gängets mästerbyggare, och detta bekräftar vad vi alltid har misstänkt: det krävs en mästerbyggare med evigt med tid för att till fullo uppskatta IKEA:s ritningar!

En svensk titel på Eternals skulle ha kunnat bli Eterneller. De torkade blommornas tid är här! Må de blomstra i uppföljaren! The Eternals will return.

print

Våra samarbetspartners