FAMILJEN ADDAMS 2 – plastig animation och skämt och handling som missar kidsen som målgrupp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Addams Family 2
Regi: Greg Tiernan, Conrad Vernon och Laura Brousseau
Originalröster: Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloe Grace Moretz, Javon “Wanna” Walton, Nick Kroll
Svenska röster: Felipe Leive, Lina Hedlund, Amanda Lindh, Sigge Dorsin, Kristian Luuk
Land: USA
År: 2021
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
Längd: 93 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 1

Familjen Addams krisar, och lösningen är så klart en familjesemester i form av en road trip. Onödigt plågsamt tycker dottern Wednesday, och det är inte utan att man håller med.

Ett running-gag är att sonen Pugsley ständigt blir förödmjukad. Varför?

Plastig och gräll

Animationen är plastig, gräll och oinspirerad, ljudet kan bitvis tävla med naglar-mot-svarta tavlan på skräckskalan.

Intrigen handlar om att Wednesday mixar DNA från människor och djur, och att hon misstänker att hon kommer från en annan familj. Hennes tester visar att hon inte är släkt med han som alla säger är hennes pappa. (Nej, pappa Gomez har ju tupé …)

Ond stapelvara

En vetenskapsman vill gärna lägga beslag på Wednesday – och framför allt hennes forskning och hennes uppfinningar – och eftersom de är släkt så “tillhör” hon ju honom.

Onda vetenskapsmän är stapelvara i filmer. Återigen – varför?

Det grymmaste är att Wednesday ska hitta en ny familj om hon inte är släkt med Addams.

Den stora tupékuppen

Vad säger det till alla barn som är adopterade? Alla barn som på grund av olika omständigheter inte släkt med de vuxna som de bor med? Barn som har två mammor, två pappor eller bonusföräldrar? Ska de tro att någon annan som är “släkt” ska kunna komma och claima dem hur som helst och när som helst?

Det skänker en fruktansvärd otrygghet. Insinuationerna om vem ett barn “tillhör” är det absolut obehagligaste i denna film. Vad hade hänt om pappa Gomez inte hade haft tupé? Hade Wednesday hamnat hos en annan “familj”? Familj är något man skapar – det har ingenting med DNA att göra.

Skrämmande på fel sätt

Filmen är skrämmande, fast inte på det sätt som den ska vara.

Skrämmande att man inte försökt göra en bättre liten skräckfilm för de minsta, så att de får ha kul med genren. Skrämmande att uppföljaren är ännu sämre än ettan. Skrämmande att man är så tondöv för barn och deras värld och deras behov av äventyr, skönhet och trygghet.

Niagarafallen och Carrie

För vuxna finns det två kul skämt om Niagarafallen och ett kul skämt om Stephen Kings Carrie … För kidsen fanns det ingenting. Skämten och handlingen missar deras målgrupp och resultatet blir bara platt och obegripligt ur deras perspektiv.

print

Våra samarbetspartners