UR SPÅR – romantik, humor och allvar i botten gör fjäderlätt bagatell högst sevärd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mårten Klingberg
Skådespelare: Katia Winter, Fredrik Hallgren, Leif Andrée, Matilda Källström, Susanne Thorson
Premiär: 2022-01-28
Betyg: 3

Upplever man tillvaron som en enda stor uppförsbacke kan den ultimata lösningen vara att bokstavligen späka kroppen i det berömda Vasaloppet det fortfarande återstående kvittot på att det blågula stålet fortfarande biter.

Om ni tycker att det låter som en reklamfilm för detta historiska “jippo” har ni delvis rätt men här ryms faktiskt också en charmig och underhållande så kallad feel good-rulle som i Mårten Klingbergs regi rör sig lätt som en plätt mellan skämt och allvar utan att göra anspråk på att fördjupa sig i någotdera.

Sjunger flaskans lov

Lisa (Katia Winter) vinglar runt genom tillvaron både symboliskt (kraschat äktenskap, ett ex som vill ta över dottern och så vidare, och i levande livet där hon gärna sjunger flaskans lov).

Brorsan Daniel (Fredrik Hallgren) är helylle och ställer upp i alla lägen fast han själv har problem i äktenskapet.

En väg i livets labyrint

Omständigheterna gör att syskonen bestämmer sig för att harva igenom Vasaloppet för att försöka hitta en framkomlig väg i livets labyrint, och givetvis slutar allt i dur efter en lång dags färd i moll.

Underhållning som självändamål

Romantik, humor och som sagt lite allvar i botten gör denna fjäderlätta bagatell högst sevärd. Inte minst tack vare Katia Winters filmdebut som Lisa och ett gammalt proffs som Leif Andrée i en mindre men naggande god roll som taxichaufför.

Det är aldrig fel när en film levererar underhållning som självändamål.

Skriven 2022-01-26

print

Våra samarbetspartners